Világpolitika, diplomácia, biztonságpolitika, nemzetközi folyamatok, külpolitika

Világesemények

Az Iszlám Állam és Szíria sokáig maradhat jelenlegi formájában [27.]

2015. december 26. - Harmat Árpád Péter

Ahogyan erről december elején már írtunk, a szíriai térség és az Iszlám Állam jelenlegi formájában történő fennmaradása több nagyhatalomnak is érdeke. Vlagyimir Putyin például pontosan tudja, hogy ha rendeződnének a viszonyok Szíriában és szabad választásokat írnának ki, akkor a lakosság 10% -a által támogatott pártfogoltja, Bassár el-Aszad egész biztosan veszítene. (Már ha tiszták lennének azok a bizonyos választások.) Márpedig, ha Aszad bukik, akkor elég valószínű, hogy a szíriai orosz támaszpontokon is megkezdhetik a pakolást. Ez nagy visszaszorulás volna Moszkva számára és éppen ellentétes expanzív jellegű külpolitikai törekvéseikkel.

Aztán ott vannak az amerikaiak, akiknek szintén jobb, ha nincs nagyobb változás a térségben. Ennek okai összetettek. Jelenleg a szunnita Iszlám Állam jelentős „ellensúlyt” képez a Közel-Keleten előretörő síita államokkal – Iránnal és vele egyre inkább együttműködő Irakkal – szemben, illetve a síita tömböt támogató Oroszország – Kína „tengely” előretörését tekintve. Ugyancsak lényeges szempont, hogy a mostanii „felállás” szerint a fundamentalisták egyetlen helyre összpontosulnak: az ISIS területére, így könnyebb megfigyelésük, és vezetőik célzott likvidálása is könnyebben megoldható. Legalábbis könnyebben, mintha 20-30 ország sok tucatnyi rejtett támaszpontjai közt oszlana meg az iszlamista terroristák „bázisterülete”. Ez a könnyű beazonosíthatóság és egy helyre összpontosulás pedig a szíriai kormányerők, Putyin és Washington számára is közös érdek. Mindezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a napokban célzott kivégzéssel szabadultak meg az iszlamista Dzsais al-Iszlám vezetőjétől Zahrán Allústól is. Az al-Majadín és az LCC beszámolói szerint a lázadó csoportok találkozójára – melyen az említett vezető is megjelent - orosz harci gépek mértek csapást.

allus_iszlam.jpg

Zahrán Allús a Jaysh al-Islam vezetője /forrás: dailymail.co.uk/

Szintén lényeges szempont, hogy az ISIS fél áron értékesíti a területére eső olajkutakból származó kőolajat, melyből jócskán profitál a NATO tag Törökország mellett az USA és Oroszország is. (Az emlékezetes orosz géplelövés óta a törökök és Putyin egymásra mutogatnak abban a tekintetben, hogy a másik kereskedik az ISIS –el. Ebből sejthető, hogy valójában mindketten megteszik.) Végül kiemelendő még, hogy az ISIS megmaradása kifejezetten jót tesz a világ fegyverkereskedelmét nagyrészt kezében tartó USA és Oroszország gazdasága számára. Mindkét nagyhatalomtól vásárolnak ugyanis a harcban álló felek, az ISIS -től a németeken, izraelieken, franciákon és angolokon keresztül egészen a Közel-Kelet többi szereplőjéig.

Persze az eddig elmondottakkal szemben ott vannak azok a szempontok is, melyek inkább az Iszlám Állam felszámolását hoznák előtérbe. Az ISIS területén több tízezer vallási fanatikus folyamatos kiképzése zajlik, és ezeknek az elvakult sahidoknak (lehetséges öngyilkos merénylőknek) az ellenőrzése szinte képtelenség. Bármikor, bármelyikük kitervelhet egy terrortámadást mondjuk London, Róma, Berlin, Párizs vagy akár Washington ellen. Vagyis nem lehet úgy „megtartani” az Iszlám Államot, hogy miközben egyik oldalon visszaszorítja a síitákat, felvásárolja a nyugati fegyvergyárak termékeit és olcsón eladja olaját, addig közben másik oldalon veszélytelen marad a nyugati nagyvárosokra és életformára. Ez a kettő nem összeegyeztethető és ezzel pontosan tisztában is vannak a nagyhatalmak. Mégis, ennek ellenére most egy egyensúlyi állapot alakult ki, mely akár hosszabb időre is állandósulhat. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az egyéb „szereplők”, például Törökország, és az öböl-államok (Szaúd-Arábia, Katar, Bahrein) szintén inkább az ISIS fennmaradásában érdekeltek. Törökország az olajkereskedelem és a kurdok visszaszorítása, az öböl-államok pedig a vallásháború miatt, melyben a hozzájuk hasonlóan szunnita ISIS és más iszlamista csoportok a támogatottjaik közé tartoznak, a síita és alavita hatalmakkal (pl. Aszad, Hezbollah, Irán) szemben. Alighanem a rendeződés még jó ideig várat magára.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagesemenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr58200978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bgp 2015.12.27. 16:07:29

Azt, hogy egy amerikai fegyverkereskedő jól jár, nem vitatom. De, nem vagyok benne biztos, hogy Obama és a döntéshozók nagy része profitál egy elhúzódó háborúból.
Az oroszoknak nyilván jó lenne Aszad, de megintcsak nem hiszem, hogy Putyin örül az Iszlám Államnak. A törökökről én is elhiszem, legalábbis Erdoganról. De az irániak biztosan nem szeretik. És a szaudiaknak sem biztos hogy jó egy elhúzódó háború.

midnight coder 2015.12.27. 16:07:57

Azért itt van pici zavar az Erőben. Az oroszok Asszad-ot és a siítákat támogatják, de az IS speciel mindkettőnek az ellensége. Amúgy arra kíváncsi lennék, hogy a szerző szerint ha Szíriában szabad választások lennének, és Asszad csak 10%-ot kapna, akkor vajon ki nyerne ? Valahogy azt nem hiszem, hogy az ottani liberósok...

Gringo 2015.12.27. 16:07:59

Érdekes, a múltkor épp azt fejtegették egy blogbejegyzésben, hogy nincs már sok hátra az Iszlám államnak.

Harmat Árpád Péter · http://tortenelemcikkek.hu/ 2015.12.27. 16:10:34

@midnight coder: Egy szabad választás eredménye nagyjából a szíriai lakosság vallási és politikai "lenyomatát" követné. Márpedig Szíriában a síiták és alaviták (vagyis az Aszadot támogató bázis) elenyésző kisebbséget alkotnak. A "liberósok" hogy jönnek ide? :-)

midnight coder 2015.12.27. 16:49:25

@Harmat Árpád Péter: Anno mint ha lett volna egy olyan elképzelés az Arab Tavasz kapcsán legalábbis az európai médiában, hogy a csúnya gonosz diktátorok után a felszabadult nép majd valami demokrata kormányt választ és megindul a prosperitás. Aztán nagy meglepetésre hopp, jöttek az iszlamisták.

Harmat Árpád Péter · http://tortenelemcikkek.hu/ 2015.12.27. 16:56:06

@midnight coder: ... hát igen, a nyugat reménye nem nagyon jött be az arab tavasz kapcsán. Kadhafi megölése után Líbia például teljes anarchiába került és hamarosan az ISIS új fellegvára lesz. Irakban Szaddám Huszein megbuktatása hasonló eredményt hozott. Ma Irak és Irán (a hajdanán 8 évig egymást öldöklő két ország) mély barátságot épít ki egymással és nyugatellenes politikát folytat. Afganisztánban az USA ugyan megbuktatta a tálibokat, de 10 ezer amerikai és 7 ezer NATO -beli katonát kénytelen folyamatosan ott állomásoztatni (köztük 150 magyart) és még így is csak Kabul környékét tudják pacifikálni. ... Úgyhogy azt mondom igazad van: valóban rossz érzékkel avatkoznak be a nyugati hatalmak a muszlim országokban. Mondjuk az oroszok mérlege sem jobb: Afganisztánban ők is zakót kaptak és most Szíria szétbombázásával sincsenek beljebb az amcsiknál.

StanLee · https://newsroll.net 2015.12.27. 20:06:50

Van még Sziriában valami alternatíva Asszad helyett? Mármint a "demokratikus"-nak tekinthető Asszad ellenzék létezik, akire mondjuk a többség hajlandó lenne szavazni? Nekem az az érzésem, hogy lassan az utolsó ember is elmenekült már Szíriából, nem létezik olyan politikai erő, amit a nyugat is és a helyiek is el tudnának fogadni. Németországból meg elég nehezen fognak a szírek demokráciát építeni Szíriában. Én még egy szír politikusról nem hallottam, aki Asszad ellen fel akarna lépni. Olyan mintha a sajtó beszélne az ellenzéről, de az nem létezik, nincs egy név a köztudatban...

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.12.27. 20:06:57

@midnight coder: Mindenre a szijájé sem gondolhat..:))))))))

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.12.27. 20:07:13

Igazából egyik térségbeli szereplőnek sem első számú szempont az iszlám állam felszámolása.
Az oroszok számára az elsődleges az, hogy Asszad a helyén maradjon, és legyen egy kliensállamuk a tengerparti szíriai részekből.
A törökök számára a fő szempont az, hogy ne alakuljon ki egy egységes kurdisztán. Azt pedig pontosan tudják, hogyaz ISIS eltűnésével ennek megnőne az esélye..
Az USA számára a fő szempont, hogy Asszad elveszítse hatalmát.
Egyedül Irán az, amely elsődlegesen érdekelt lehet az ISIS felszámolásában..

kvadrillio 2015.12.28. 12:32:15

Törökország Izraellel szövetkezve rendezné át a Közel-Kelet térképét
ahhha......szövetkezik SZAR A FOSSAL ????? ! :o))))))))) ÉS EZT KOMOLYAN GONDOLNÁK ???? HÍDFŐ.RU...

Fortress 2015.12.29. 14:35:12

@kvadrillio: Na ne röhögtess! A törökök és izraeliek, amint összefognak? Ne már. Ezt nem veszem be!

Filmworlds blog · http://filmworlds.blog.hu/ 2015.12.29. 15:14:24

@Fortress: ... pedig az megérne egy filmet. Csak kérdés, hogy dráma vagy vígjáték lenne belőle! :-)))))
süti beállítások módosítása