Világpolitika, diplomácia, biztonságpolitika, nemzetközi folyamatok, külpolitika

Világesemények

A márciusi orosz választások és Moszkva politikája a Közel-Keleten [38.]

2018. március 10. - Világesemények

Napjainkban Oroszország nagyhatalmi korát éli, az 1999 decembere óta, azaz több, mint 18 éve töretlenül hatalmon lévő Vlagyimir Putyin vezetésével. Az orosz elnök korszakának öt szembeötlő jellemzője: az agresszív külpolitika, a hidegháborút idéző NATO (és nyugat) ellenesség, a diktatórikus belpolitika, a hadsereg erőltetett fejlesztése (a GDP közel 6 százalékának felhasználásával) és a szíriai támaszpontok minden áron való megtartásának szándéka. (Sok egyéb mellett.) Március 18 -án azonban Oroszországban választások lesznek, amikor a putyinizmus újra megmérettetésre kerül, hiszen természetesen az elnök is indul a szavazatokért való küzdelemben. Nincs azonban túl sok félnivalója a Kreml urának, hiszen legfőbb riválisát Alekszej Navalníjt (csodák csodájára) nem engedi indulni az orosz választási bizottság. Így szinte biztosra vehető az újabb Putyin korszak, 2022-ig. Kérdés azonban, hogy miként alakul az orosz külpolitika, főleg Szíria ügyében.

oroszok_sziria.jpg

felhasznált forrás: publications.parliament.uk

Szíriában jelenleg négy nagyhatalom (vagy szövetség) és több kisebb erő próbálja érvényesíteni érdekeit.  A négy nagyhatalom: 

  • a síita - orosz összefogás (Oroszország és Irán szövetsége)
  • a szunnita hatalmak (Szaúd-Arábia vezetésével)
  • Törökország (mely mind a szunnita, mind a NATO hatalmak felé független politikát folytat)
  • Amerikai - Izraeli összefogás

A felsoroltak mellett a térségben kisebb katonai potenciállal bírnak még a kurdok és különböző szíriai csoportok (ezek nem mindegyike van szövetségesi viszonyban a szunnita nagyhatalmakkal). Oroszország Aszadot támogatja, mert a szír diktátor hajlandó garantálni az ország orosz támaszpontjainak (pl. Tartusz, Hmejmím) megmaradását. Putyin legfőbb célja tehát: fenntartani Aszad hatalmát és Szíria olyan megosztottságát, melyben azok a területek, ahol az orosz támaszpontok vannak, egészben maradnak (egy hozzá hű helyi diktátor kezén). Ebben a törekvésben úgy tűnik támogatja Putyint az orosz lakosság, mely pozitívan fogadja Oroszország nagyhatalmi politizálását és terjeszkedéseit a Krímben, Ukrajnában és Szíriában. Ez a szovjet időket idéző világhatalmi szerep, Putyin legfőbb adu-ásza, amikor népétől újabb és újabb ciklusokra szerzi meg a hatalmat már 18 esztendeje. Bár azt nem tudjuk, hogy a katonai veszteségek (Szíriában elesettek) és a katonai kiadásokra évente fordított - így a lakosságtól elvont - komoly milliárdok (évi 70 milliárd dollár) mennyiben szülnek elégedetlenséget Oroszországban, hiszen az ellenzéki hangok nemigen jutnak el a nyilvánosságig.

orozsorszag_tablazat_hadero.jpg

Elmondható ugyanakkor, hogy Moszkva politikája Irán (és a hozzá kapcsolódó Hezbollah) támogatásával egyelőre hatékonynak bizonyul, ugyanis a Közel-Keleten erős pozíciókat birtokol az Aszad-Putyin-Rohani trió. Ugyanakkor az őket ellensúlyozó másik három tömb korántsem annyira egységes: a szunnita hatalmak egyelőre egyetlen kiválasztott helyi erő mögé sem tudtak hatékonyan felsorakozni, a törökök csak a kurdokkal foglalkoznak, Amerika pedig jelenleg nem áll teljes mellszélességgel Izrael mellett egy iráni térnyerés megfékezésében. 

suhoj57_vadasz.jpg

A legújabb fejlesztésű, orosz Szuhoj 57 vadászgépegek Szíriában

Ha Putyint március 18-án újraválasztják (aminek elsöprően nagy az esélye), Oroszország növelni fogja nyomását Szíria teljes szétszakításáért és Aszad pozícióinak megerősítéséért. Ebben félő módon Irán csak úgy fog segítkezni, ha engedélyt és támogatást kap az oroszoktól egy Izrael elleni agresszióhoz. Kényszerhelyzetben van tehát Washington: vagy intenzívebben támogatja Izraelt megelőző csapásokban és az Izraeli határhoz közeli szír régiók "megtisztításában", vagy tudomásul kell vennie legjelentősebb térségbeli szövetségesének, a zsidó államnak megtámadását. Ha Trump az előbbi mellett dönt, hamarosan jelentős új front nyílik az izraeli hadsereg előretörésével, ha az utóbbit választja, akkor Irán és a Hezbollah kezdi meg a zsidó állam elleni agressziót.  

Ha érdekesnek találtad, lájkolj bennünket a Facebook -on is.

vilagesemenyek_cimer.jpg

2018.03.09.(23:58)

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagesemenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr713727204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fritz Gerlich 2018.03.10. 14:51:07

Ha Oroszország elveszítené szíriai bázisait (köztük a tartuszi orosz haditengerészeti kikötőt) az akkora kudarc lenne Putyin számára, amit nem engedhet meg magának. Az orosz hadsereg tehát a végsőkig fog kitartani és létre fog hozni egy tengerparti "orosz Szíriát", ahol bábkormányokat tart majd fenn. Az első ilyen bábkormány Aszadé.

Ami Putyin népszerűségét illeti, ez két tényezőre épül az egyik, hogy a nagy Szovjetunióra emlékeztető világhatalmi politikát folytat, dacol a nyugattal és hódít (új területeket szerez, a Kaukázusban, Ukrajnában, a Krímben és Szíriában), amivel az oroszokat nagyságukra emlékezteti és felidézi a hidegháborús időkben megismert nosztalgiát a Föld második nagyhatalmi státuszáról. A másik tényező: elhallgattat minden ellenvéleményt, diktatúrát valósít meg, látszat-demokráciaként.

Egyébként az orosz hadiipar, nem csak viszi pénzt (évi 68-70 milliárd dollárt), de hoz is jócskán a "konyhára", hiszen az oroszok rengeteg katonai megrendelést is kapnak például afrikai országoktól és Indiától. A szíriai háború pedig jó alkalom arra, hogy teszteljék és egyszersmind a világnak bemutassák katonai újításaikat, melyeket aztán lelkesebben vásárolnak fel az üzletfelek. Azt tippelem, hogy az orosz gazdaság motorját jelentő energiahordozók (olaj, szén, ércek ... stb) után a fegyvereladás hozza a legtöbb pénzt Putyinak. Például 2017-ben kerek 15 milliárd dollár bevételük volt belőle, ami visszaforgatva fedezte az éves katonai költségvetés 22% -át!

Control. 2018.03.10. 17:00:05

@Fritz Gerlich: Putyin kétségtelenül megnyeri a választásokat és még vagy hármat négyet minimum, hiszen még "csak" 66 éves. Sokan a nyugat legyőzőjét látják benne, holott csak egy diktátor, akik mesés vagyon gyűjtött maga és családja számára, miközben képtelen volt az orosz gazdaságot emelkedő pályára állítani. Ami Szíriát illeti: ott valóban a végsőkig kitartanak majd, tekintve, hogy a szíriai partvidék stratégiai fontosságú számukra.

Etniez 2018.03.10. 20:40:44

Usa nem fogja elengedni Izrael kezét. Ez olyan biztos, mint hogy keleten kel fel a nap.

Editor_ 2018.03.11. 23:39:41

@Etniez: ... azért az nagy kérdés, hogy mikor, és meddig megy el Izrael segítésében az Egyesült Államok!
süti beállítások módosítása