Világpolitika, diplomácia, biztonságpolitika, nemzetközi folyamatok, külpolitika

Világesemények

Amiért élhetetlen a menekültek hazája [18.]

2015. június 22. - Világesemények

A külföldi hírműsorok, idegen nyelvű, nyugati források és újságcikkek szerint az Európa (és benne természetesen Magyarország) felé tartó hatalmas menekültáradat forrása nagyrészt Szíria, kisebb részben pedig Észak-Afrika és Afganisztán. Az ezekből az országokból és területekről elinduló emberek mindenre elszánt módon keresnek új hazát maguknak. Céljuk az a legközelebbi övezet, ahol emberhez méltó módon, sőt akár sikeresen is élni tudnak, vagyis Nyugat-Európa. Itt van legnagyobb esélyük munkát találni és egzisztenciát teremteni maguknak. De miért is hagyják el otthonaikat ekkora számban?

isis_1.jpg

Szíriában 2011 márciusa óta zajlanak komolyabb harcok, amikor a lakosság egy része fellázadt az akkoriban már 11 éve hatalmon lévő Bassár el-Aszad diktatúrája ellen. A felkelők egysége azonban hamar felbomlott és gyorsan kialakultak a különböző – napjainkban már egymással is harcban álló – csoportok. Jelentős pozíciókat szerzett Szíriában például az Al-Kaida, illetve a síita Hezbollah (a szintén síita Irán támogatásával), majd 2014 nyarán létrejött az Iszlám Állam nevű terrorista szervezet is, mely végképp felborította a helyi erőviszonyokat. Az iszlám Állam 2014 nyarán és őszén gyakorlatilag néhány hónap alatt vett birtokba egy több százezer négyzetkilométeres területet, mely átnyúlt a szintén polgárháborús helyzetbe került Irakba is. Az iszlamisták szélsőséges, szunnita fegyveresei hírhedten kegyetlen módon gyilkolták le az útjukba kerülő más vallású embereket, például keresztényeket, jazidiakat, síitákat, koptokat. Elrettentésül, profi módon rögzített felvételeket is készítettek lefejezéseikről, illetve a számtalan keresztre feszítésről, élve letemetésről, megkövezésről és sortüzekkel végrehajtott, tömeges kivégzésről. Az Iszlám Állam birtokba vette a területére eső olajkutakat is, majd önálló olajkereskedelembe kezdve, óriási bevételeket realizálva fejlesztette hadseregét.

Az Iszlám Állam ma a világ egyik legerősebb szervezete. Komoly ellenfele nincs, csupán a területeikkel határos iraki kurd állam (autonóm terület) fegyveresei – a pesmergák - veszik fel sikerrel a harcot velük szemben. Irak rendelkezik ugyan saját hadsereggel – mely amerikai segítséggel jelentős modernizáción esett át – de ez a sereg nem igazi ellenfele az Iszlám Állam haderejének. (Az iraki haderő mérete és ütőképessége ugyan nem sokban marad el az Iszlám Államétól, ám katonáinak elszántsága és képzettsége messze nem üti meg a szükséges szintet.) Az USA korlátozottan avatkozik be a területen, hiszen Obama 2008-as kampánya jelentős mértékben támaszkodott arra a bejelentésre, hogy ha megválasztják, akkor kivonja az amerikai csapatokat Irakból. Ez 2010-re meg is valósult, és Amerika azóta az óvatos és mérsékelt intervenció elvét követi a Közel-Keleten. (Amerika 2014 óta növekvő mértékben szállít fegyvereket az ISIS ellen harcolóknak, az iraki hadseregnek és a pésmergáknak. Ám úgy tűnik mindez édeskevés az iszlamisták visszaszorításához.) A problémákhoz társul az is, hogy az Iszlám Államba tódul a világ söpredékének, képzett zsoldosainak, kalandorainak és fegyveres őrültjeinek jelentős része. Aki ma büntetlenül akar gyilkolászni, fejeket levágni és kegyetlenkedni az az Iszlám Állam szolgálatába áll. Mára a szervezet fegyveres állományának legalább negyede olyan emberekből áll, akiknek nem sok közük van a helyi problémákhoz (vagy az iszlámhoz) csupán öldökölni akarnak (pénzért, a gyilkolás öröméért vagy csak megszállottságból).

menekultek.jpg

Hogy milyen lehet az élet ma Szíriában? A normális életre vágyóknak rettegéssel teli. Nem tudhatják, hogy az Iszlám Állam, vagy valamelyik másik szélsőséges terrorszervezet mikor támadja meg városukat, falujukat, házukat. Amellett egy polgárháború sújtotta országban nincs munkalehetőség, nincs közbiztonság, nincs normális működő egészségügy vagy oktatás sem. Ha egy család vallása szunnita, akkor a Hezbollah vagy a szíriai kormányerők jelentik rá nézve a veszélyt, ha meg síita, vagy netán keresztény, akkor meg az Iszlám Állam fegyveresei ölhetik meg bármikor. Mindezek tetejébe mindenhol felüti a fejét az iszlám fundamentalizmus, mely a saria középkori szokásait és előírásait követeli meg a hívektől. A hűtlen asszonyt megkövezik (lábait a földbe ásva addig dobálják kövekkel, míg meg nem hal), a nyugati szokásokat követőket egy-egy magaslatról lökik a mélybe (rituálisan, a falu lakói előtt) a homoszexuálisokat lefejezik, az iszlámot elhanyagolókat agyonlövik. De olyanra is akadt már példa, hogy focimeccset néző tiniket géppuskáztak le, mert a sariához nem méltó a focimeccs nézés.

Ilyen körülmények között érthető, hogy azok, akik normális életre vágynak útra kelnek. Célpontjuk pedig mi más lehetne, mint a Szíriához legközelebb eső jóléti terület: Nyugat-Európa. Persze a vándorok közt akadnak elvadult, szélhámos emberek is, de többségük egyszerűen csak új életre vágyik. Ahogyan mi is lennénk ezzel, ha egyszer a Kárpát-medence esne áldozatául hasonló szörnyűségeknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagesemenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr227563772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása