Világpolitika, diplomácia, biztonságpolitika, nemzetközi folyamatok, külpolitika

Utolsó kommentek:

Scriptor. 2018.03.11. 23:39:41

@Etniez: ... azért az nagy kérdés, hogy mikor, és meddig megy el Izrael segítésében az Egyesült Államok!

Bejegyzés: A márciusi orosz választások és Moszkva politikája a Közel-Keleten [38.]

Etniez 2018.03.10. 20:40:44

Usa nem fogja elengedni Izrael kezét. Ez olyan biztos, mint hogy keleten kel fel a nap.

Bejegyzés: A márciusi orosz választások és Moszkva politikája a Közel-Keleten [38.]

Kovács doki 2018.03.10. 17:00:05

@Fritz Gerlich: Putyin kétségtelenül megnyeri a választásokat és még vagy hármat négyet minimum, hiszen még "csak" 66 éves. Sokan a nyugat legyőzőjét látják benne, holott csak egy diktátor, akik mesés vagyon gyűjtött maga és családja számára, miközben képtelen volt az orosz gazdaságot emelkedő pályára állítani. Ami Szíriát illeti: ott valóban a végsőkig kitartanak majd, tekintve, hogy a szíriai partvidék stratégiai fontosságú számukra.

Bejegyzés: A márciusi orosz választások és Moszkva politikája a Közel-Keleten [38.]

Fritz Gerlich 2018.03.10. 14:51:07

Ha Oroszország elveszítené szíriai bázisait (köztük a tartuszi orosz haditengerészeti kikötőt) az akkora kudarc lenne Putyin számára, amit nem engedhet meg magának. Az orosz hadsereg tehát a végsőkig fog kitartani és létre fog hozni egy tengerparti "orosz Szíriát", ahol bábkormányokat tart majd fenn. Az első ilyen bábkormány Aszadé.

Ami Putyin népszerűségét illeti, ez két tényezőre épül az egyik, hogy a nagy Szovjetunióra emlékeztető világhatalmi politikát folytat, dacol a nyugattal és hódít (új területeket szerez, a Kaukázusban, Ukrajnában, a Krímben és Szíriában), amivel az oroszokat nagyságukra emlékezteti és felidézi a hidegháborús időkben megismert nosztalgiát a Föld második nagyhatalmi státuszáról. A másik tényező: elhallgattat minden ellenvéleményt, diktatúrát valósít meg, látszat-demokráciaként.

Egyébként az orosz hadiipar, nem csak viszi pénzt (évi 68-70 milliárd dollárt), de hoz is jócskán a "konyhára", hiszen az oroszok rengeteg katonai megrendelést is kapnak például afrikai országoktól és Indiától. A szíriai háború pedig jó alkalom arra, hogy teszteljék és egyszersmind a világnak bemutassák katonai újításaikat, melyeket aztán lelkesebben vásárolnak fel az üzletfelek. Azt tippelem, hogy az orosz gazdaság motorját jelentő energiahordozók (olaj, szén, ércek ... stb) után a fegyvereladás hozza a legtöbb pénzt Putyinak. Például 2017-ben kerek 15 milliárd dollár bevételük volt belőle, ami visszaforgatva fedezte az éves katonai költségvetés 22% -át!

Bejegyzés: A márciusi orosz választások és Moszkva politikája a Közel-Keleten [38.]

Világpolitika · http://vilagesemenyek.blog.hu/ 2018.01.26. 21:23:05

@Sir lovag: A NATO egységes fellépése egy jövőbeni komplex válsághelyzetben mindig is kétséges volt. Sajnos rengeteg érdek osztja meg a tagországokat. Jó példa mindenre az erdogani Törökország, mely egyáltalán nem törődik a NATO utasításaival/kéréseivel.

Bejegyzés: A világ legnagyobb hadseregei és fegyveres szervezetei [4.]

Főszerkesztő. 2017.08.30. 07:38:24

@Rókakígyó: Közös USA ellenességük egy érdekszövetségben tartja Oroszországot és Kínát. Mindketten tagjai a BRICS államoknak, mindketten riválisai a NATO -nak (és EU -nak), mindketten többpólusú világrendben érdekeltek.

Bejegyzés: Egy kínai - orosz összefogás esélye e NATO -val szemben [32.]

Rókakígyó 2017.08.30. 07:30:04

Az együttes akció Kína és Oroszország részéről már csak azért is nehezen kivitelezhető, mert nehéz lenne eldönteni, hogy ki kit irányít.:) Egy egységes fellépés alapja az együttműködő fegyverrendszerek és parancsnokság, ami a natoban megvan az orosz-kínai viszonylatban viszont nincs. Valószínűbb, hogy a régi szokás szerint Kína és az oroszok egymás ellenségeként fognak inkább fellépni, mégpedig szibériában...

Bejegyzés: Egy kínai - orosz összefogás esélye e NATO -val szemben [32.]

röf 2017.04.30. 10:32:18

A példátlan bal-szoci összefogás eredményeként, óriási blama lenne, ha mégsem Macron győzne....

Bejegyzés: Franciaország következő elnöke [37.]

MEDVE1978 2017.04.30. 10:31:59

Sajnos Magyarországnak mindkét jelölt rosszat jelent. Le Pen egyszerűen azért, mert kilépne az euroövezetből és lehetséges, hogy az unióból is, ezzel gyakorlatilag destabilizálva és bukásra ítélve mindkettőt. Így - annak ellenére, hogy Orbánnak Le Pen jobban jönne partnerként ideológiailag - Le Pen valószínűleg hosszú válságot és bukást hozna Európára, így ránk is.
Macron szintén sem sokkal jobb. Hiába nézem, csak két ember jut eszembe róla: Justin Trideau, a kanadai miniszterelnök és Gyurcsány. Macron a neoliberális elit embere. Hagyományosan liberális gazdasági programot valósítana meg: közszféra leépítése, kevesebb adó, több részmunkaidős, több kiszolgáltatott munkavállaló.
Kifejezetten német párti. Magyarország számára az igazán káros elve a migrációs politikája. Macron megbüntetné azokat, akik nem fogadnak be migránsokat, így Magyarországot is. Míg az európaiak és a németek döntő többsége is azt vallja, hogy hiba volt Angela Merkeltől, hogy 2015-ben kinyitotta a határokat, Macron egyetért ezzel. Míg az egyébként is páratlanul népszerűtlen Hollande inkább hallgatott a témában, a franciák pedig próbálták elsunnyogni a migrációs vitákat, csak hogy ne kelljen több migránst beengedni, addig Macron pontosan, hogy beengedés és migrációpárti.

Magyarország számára nemzeti érdekből Fillon lett volna a legjobb, de hát őt kicsinálta a média. Fillon is megszorított volna, de emellett EU párti és közelebb van hozzánk a migráció megítélésében.

Bejegyzés: Franciaország következő elnöke [37.]

kuki123 2017.04.30. 10:31:44

"bankár korábban a francia szocialista pártban politizált, "

Nem tudom csak én érzem e az ellentmondást...kb mint gyurcsány és a DK
Kőgazdag, saját pártot alapít mint független, de baloldali liberális..

De valószínűleg a másik 2 párt szavazói rá fognak szavazni, bár én még programot nem hallottam tőle.

Le pen ott baszta el hogy ki akar lépni, holott mindig is z volt a bajuk a franciáknak hogy Anglia kapja a mezőgazdasági támogatások jó részét...
Kiléptek, tehát az angoloknak már nem jut, ergő hozzájuk kerülne a pénz jórésze.

Másrészt óriási probléma lett a migráció és annak korábbi hozadéka a 2-3. generáció.
Az a 60-70-es évekbeli vagy elképzelt francia világ már sehol nincs...Párizsban fehér embert lassan csak turistát látni.
Elég beütni a Paris no go zone-t a youtube-ba...
Egyes részek kb a hadiállpot szint
Szóval Le pen-nek azért van némi alapja

Bejegyzés: Franciaország következő elnöke [37.]

kiskutyauto 2017.04.10. 06:46:29

@Világpolitika: Egy bukott arab diktátorral is szívesebben tárgyalnak az arab világ vezetői és jobban bíznak benne, mint egy gyaurban...

Bejegyzés: Nagyon veszélyes a nemzetközi helyzet Szíria kapcsán [36.]

Világpolitika · http://vilagesemenyek.blog.hu/ 2017.04.09. 10:11:53

@kiskutyauto: Ennyire azért nem kell felértékelni Asazadot! Bukott diktátor az egész arab világban sőt az egész Földgolyón. Egyedül Putyin támogatja még, vagyis kizárólag az oroszok miatt van még némi hatalma. De inkább csak egy báb Moszkva kezében.

Az viszont igaz, hogy Putyin jelentős gazdasági előnyöket tud kicsikarnia abból, ha Asazadot hatalomban tartja.

Bejegyzés: Nagyon veszélyes a nemzetközi helyzet Szíria kapcsán [36.]

kiskutyauto 2017.04.09. 10:09:31

Ennél kicsit még árnyaltabb a kép. Putyinnak Asszad ad kvázi kereskedelmi vízumot számos arab országhoz, lényegében az arab liga országaihoz. Asszad ajánlása és bizalma (és persze elsők kézből jövő, belső információi), még ma is erős ajánlás minden arab ország szemében, még Irak, Szaud-Arábia és Egyiptom is, de a kisebb országok pedig feltétel nélkül fogadják el Asszad oroszokkal kapcsolatos kereskedelmi gazdasági közvetítését, ajánlatait és ajánlásait, azaz Asszad maximálisan becsatornázza az orosz üzleti világot az arab világba, ilyen bizalmi, "beépített" embere nincs más, semmelyik más iszlám országban nincs senki, akivel ilyen kapcsolatban lenne Putyin, emiatt talán még fontosabb neki Assad, mint néhány kikötő, támaszpont és raktár (meg szabad hadi mászkálás az országban, légtérben vízeken, ezek csak habok a tortán neki), gondoljuk el, mekkora piac az arab világ! Lényegében ezt tárja szélesre meg Oroszország előtt Asszad; hiszen nyilván nélküle is lenne kereskedelem és üzletelés persze, de Asszad segítségével akár 5-10-szeresére is növekszik ez a piac Putyin számára... erről nem akar lemondani semmiképp, mert Oroszország bevételei jelentős része innen származik, ha ez beszűkül, abba tönkre is mehet az orosz gazdaság és belebukhat Putyin is akár...

Bejegyzés: Nagyon veszélyes a nemzetközi helyzet Szíria kapcsán [36.]

if you 2017.04.09. 10:09:29

Az arab világban a demokrácia nem értelmezhető az adott társadalmi fejlettségi szintjükön!Szíria a többi arab(kivéve,talán Jordánia) államhoz képest sokkal demokratikusabb és szekulárisabb volt mint az USA "barát" államok ! Ha ezt kétségbe vonod akkor,legelemibb rálátás nálad is hiányzik! Aszad bűne az Orosz támaszpontok!

Bejegyzés: Nagyon veszélyes a nemzetközi helyzet Szíria kapcsán [36.]

]{udarauszkasz 2017.04.08. 23:02:22

@mirjam123: ebben azert ketelkedem,mert a hideghaboru idejen hatalmon levok minimum gyerekkent mar ateltek egy 2. vilaghaborut. A mai politikusok viszont vagy hatalommanias orultek,vagy pedig elkenyeztetett managergyerekek,akik soha nem lattak sajat szemukkel, mire kepes egy az egesz vilagon vegigsopro haboru,ahol egesz orszagok semmisulnek meg, civilizaciok dolnekbromba, evezredes allapotok valtoznak meg secperc alatt. Europa tanult ebbol,de nem messze 5osre vizsgazott. Oroszorszag rossz tetelt magolt, Amerikanak meg egyszeruen nem volt mibol tanulni,ott nem is volt joforman semmi,csak a sereg mozgolodott. A mai kozepkoru generacio egy resze meg elkenyeztetett szociopatakbol all,akiknek olyan magas az ingerkuszobe,hogy meg a gombafelho ala is kifekudnenek napozni.

Bejegyzés: Nagyon veszélyes a nemzetközi helyzet Szíria kapcsán [36.]

2017.04.08. 21:11:27

A szir helyzet egy nagyn sokszereplos dolog, nem annyira fekete-feher, mint azt sokan latni szeretnek. A szir ellenzek sem egyseges, a kurdok is a sajat erdekuket keresik, a torokok is, az iraniak is. Nincsenek jofiuk a tortenetben, csak haborus bunosok minden oldalrol: Asszad is, az ellenzeke is, a kurdok is, az ISIS is, es az Al Nuszra is, es mindenki mas.

Az oroszok is, az amerikaiak is es az EU is ott tevednek, hogy ebbe a kaoszba kivulrol probalnak belenyulkalni. Harmojuk kozul egyiknek a hazai kozvelemenye sem tudna elfogadni katonai vesztesegeket, ezert a kurdoktol es a torokoktol remelik az emberaldozatot, ok pedig csak penzel, dronokkal, raketakkal avatkozgatnak be, amivel csak fokozzak a kaoszt. Pl amikor a kurdok mar egesz jol alltak az ISIS ellen, akkor a torokok a kurdok allasait es utanpotlasat bombaztak le, mert nehogy mar a kurdok megerosodjenek. Igy biztosan nem lesz megoldas.

A civilek mar hatodik eve szenvednek, egyre tobb a menekult, a nagyhatalmak meg egymas fele erodemonstralnak. Sziriaban lassan mar semmi infrastruktura nincsen, minden elpusztult. A verengzesrol meg teljes kep sincsen, hiszen minden erintett mast mond. Ha vegre bejut oda egy nemzetkozi vizsgalobizottsag, biztosan sok borzalomrol adnak majd meg hirt, amirol most meg nem is tudunk pl. tomegsirokrol, kinzasokrol stb.

Nagyon nem hianyzott most Trump raketazgatasa. Anelkul lott, hogy egyaltalan kiderult volna, hogy mi tortent. Nagyon felelotlen igy, tajekozodas nelkul, pusztan erzelmi felindulasbol beleavatkozni egy bonyolult katonai helyzetbe, foleg ugy, hogy mas nagyhatalmak is a tersegben vannak.

Bejegyzés: Nagyon veszélyes a nemzetközi helyzet Szíria kapcsán [36.]

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.04.08. 19:18:20

@MaxVal BircaMan HJCD: Attól még hogy ezt Oroszország kijelentette, még simán előfordulhat a szíriai katonáikat fossá lövi egy amerikai drón. Na, akkor már elő is áll a helyzet, hogy most akkor mi a franc lesz. A törökök is leszedték már egy-két helikopterüket és akkor is nagyon nagy volt az ökölrázás a Kremlben. Éppen azért reális a posztban leírt veszély, mert Putyin minden szarért előhozhatja az atomfegyver ütőkártyáját.

Bejegyzés: Nagyon veszélyes a nemzetközi helyzet Szíria kapcsán [36.]

dare 2017.04.08. 19:13:30

@lombozódó: Az oroszokon és az irániakon kívül azért olyan sok hunyó nincsen.
Majd ha többen felsorakoznak mögéjük, akkor én is beállok a kétkedők sorába.
De eddig nagyon úgy fest, ez a ketten vagyunk a világ ellen kevés lesz, bármekkora nagyhatalom is az egyik.

Bejegyzés: Nagyon veszélyes a nemzetközi helyzet Szíria kapcsán [36.]

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.08. 19:13:08

Nem lesz világháború. Oroszország tisztázta: ha bárki megtámadja konvecionális fegyverrel, atommal fog megtorolni, így nem akar senki Oroszországra támadni.

Bejegyzés: Nagyon veszélyes a nemzetközi helyzet Szíria kapcsán [36.]