Világpolitika, diplomácia, biztonságpolitika, nemzetközi folyamatok, külpolitika

Világesemények

Két választás 2017 -ben, melyek eldönthetik Európa jövőjét [35.]

2017. január 26. - Harmat Árpád Péter

Az idei esztendőben két kulcsfontosságú parlamenti választás és egy ugyancsak nagyon lényeges nemzetközi döntés fogja meghatározni a kontinens és benne Magyarország jövőjét. A két választás: a 2017 április 23-án kezdődő (és május 7-én második fordulójába lépő) francia, és a 2017 szeptember 22-én megtartásra kerülő német (Bundestag) voksolás lesz. Ami a harmadik lényeges eseményt illeti: 2017 szeptember 13-án dől majd el, hogy Budapest rendezheti e meg a 2024-es olimpiát (vagy inkább Párizs, esetleg Los Angeles lesz e a befutó). Mindhárom alapjaiban határozhatja meg, hogy milyen évek következnek az öreg kontinensen.

Ami a franciákat illeti: Francois Hollande 2012 májusában győzte le a 17 éve kormányzó francia jobboldalt és az 5 éve hatalmon lévő Nicolas Sarkozyt. A meglepő fordulattal a baloldal vette át az uralmat Európa legnagyobb országában, Hollande pedig vegyes megítélésű 4 évet "ajándékozott" a galloknak. A szocialista pártelnök ciklusa erősen megosztja a franciákat: legtöbben a migráns-politikája miatt bírálják, de nagyon sok kritikát kap gazdaságpolitikája is (a melegházasság engedélyezéséről nem is beszélve). 

fillon.jpg

Francois Fillon (UMP)

A három hónap múlva esedékes választásokon a szocialisták három fő ellenfele: a jobboldali - konzervatív jogász és korábbi oktatási miniszter illetve kormányfő, Francois Fillon (az UMP élén), a szélsőjobbos, mereven bevándorlás-ellenes Marine Le Pen és a 39 éves balliberális pénzügyi szakember, Emmanuel Macron lesz. A 63 éves Fillon és a 49 éves Le Pen (aki Franciaország határozott asszonyának szerepében "tündököl" már évek óta) komolyan megszorongathatják a sokat bírált baloldali vezetést. A választás kimenetele pedig megjósolhatatlan, de inkább Fillon vagy Macron diadalát hozhatja. (Legalábbis Fillon / Macron kontra Le Pen "döntőre" számít a legtöbb szakértő. Félő, hogy a baloldali indulók közt "felaprózódik" majd szocialista szavazótábor.)

lepen.jpg

Marine Le Pen (Nemzeti Front)

Ami a németeket illeti: Angela Merkel 2000 óta vezeti a jobboldali, konzervatív-liberális Kereszténydemokrata Uniót, a CDU -t. A pártot kétségtelenül sikerre vitte, hiszen három ciklust vitt végig Németország kancellárjaként 2005 óta és ha győz 2017 szeptember 22-én, akkor ugyanúgy rekordot dönthet hivatali idejével, mint nálunk Orbán Viktor (aki 2018-as győzelme esetén - és új ciklusát kitöltve - beelőzi Tisza Kálmánt is.) Merkel gyermektelen, 63, éves és csak a politikának él. A 8 hónap múlva esedékes Bundestag választásokon úgy tűnik fő riválisa: Martin Schulz szociáldemokrata (SPD) politikus lesz (az Európai Parlament 29. elnöke), így nagy CDU - SPD küzdelem várható.

merkel_schulz.jpg

A szeptemberi választások két nagy riválisa: Merkel és Schulz

(Hozzátehetjük: a szociáldemokrata kihívó kiválasztása csak január 29-én lesz végleges és ebbe még Gerhard Schröder is beleszólhat, ha ő is "becsekkol" a választásokon való indulásba. Korábban egyébként Sigmar Gabriel neve is felmerült, Merkel lehetséges kihívójaként.) A két nagy német párt harcában harmadik esélyesként szólhat bele a jobboldali-nacionalista (radikális) és alig 4 éve alapított AFD (Alternatíva Németországért), mely leginkább a francia Le Pen -nel tartozik egy pártcsaládba. (Egyik vezetője szintén egy hölgy: Frauke Petry) A voksolás kimenetele Németországban is nehezen jósolható meg, de Merkel újabb győzelmét hangyányival több elemző érzi esélyesebbnek.

petryk.jpg

Frauke Petry (AFD)

Európa két legerősebb gazdaságú országának választásai alapvetően dönthetik el az EU és így az egész kontinens sőt a világ jövőjét is. Ha ugyanis a szélsőjobbos pártok győznek Franciaországban és Németországban is, akkor a republikánus-populista Donald Trump és a konzervatív-EU ellenes Theresa May mellett kialakuló nacionalista Nyugat-Európa alapjaiban rajzolhatják át a világ képét. (Orbán Viktor alighanem erre célzott, amikor nem régiben úgy fogalmazott: "2017 a lázadás éve lesz".) Szó se róla, egy ilyen fordulat gyökeresen átalakítaná (vagy megszüntetné) az Európai Uniót, a nagyobb országok migráns-politikát és Oroszország globális szerepét is. Vlagyimir Putyin 2000 óta "álmodozik" már egy ilyen felállásról. Amerikát egy oroszbarát populista vezeti, Nagy-Britannia kiválik az EU -ból (miközben külön-utas biztonságpolitikába kezd) és Németország illetve Franciaország szélsőjobbos-nacionalista, az oroszokkal szintén barátkozó és szintén összefogás ellenes pártok irányítása alatt áll. Szétesés mindenhol, miközben összefogás vagy egységes politika a láthatáron sincs. Kétségkívül eszményi helyzet Oroszország számára. 

Azért persze igencsak kérdéses mi lesz. Le Pen és  német AFD esélyei nem olyan kiemelkedőek egyelőre. De a világ figyelme akkor is a német illetve francia választásokra irányul idén. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy mi történik majd. 

Harmat Árpád Péter

Ha érdekesnek találtad, lájkolj bennünket a Facebook -on is.

vilagesemenyek_cimer.jpg

2017.01.26.(20:10)

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagesemenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr7012158535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ad Dio 2017.01.27. 16:41:34

A francia még csak-csak nyitott kérdés, de a német? Abban nem sok nyitottság van: a centrum erők nagykoalája a verseny látszatát sem tartja fent.

na4 2017.01.27. 16:41:39

Hajrá Le Pen, hajrá Frau Petry, a fenébe Merkellel!

Aldou Raine 2017.01.27. 16:47:34

@na4: ... Hajrá fasiszta Európa ... Legyen csak mindenütt idegen-gyűlölő, rasszista, szélsőjobbos náci kormányzat.

Kovi1970 2017.01.27. 17:06:33

@Ad Dio: ha Schulz elég profilt villant és az AfD nem elég erősen szerepel akkor lehet baloldali koalíció (zöld-vörös). Még ott van a szintén rém rossz balos párt (afféle Thürmer -kategória), keleten tőket most kiütötte az AfD, sokkal több szavazót vitt el mint a CDU-tól.

Kovi1970 2017.01.27. 17:06:49

Siegmar Gabriel már nem jelölt, helyette Schulz a hivatalos jelölt.

Nem tudom Schröder nevét honnan szedte a szerző, évek óta nem hallottam felőle, ő Putyin "palotapincsijeként" éli életét, és a Putyin Északi Áramlatának ügyvezető igazgatója.

A francia rész meg végképp érthetetlen, a szerző nem olvas újságokat? Holland nem indul, a Szocialisták hivatalos jelöltje Vals, és eddig összesen 5 jelöltet számolnak, amiből 3 baloldali, így velszeg Le Pen és a Filon között választhatnak majd a döntőben. Egyelőre Le Pen esetében a fő botránytéma a Putyin által nyújtott hitelek (illetve hogy a Le Pent 10 millió euróval pénzelő orosz bank csődbe ment, és most hirtelen nem tudja finanszírozni Le Pen kampányát), a másik oldalon meg Filionnak van egy személyes botránya (feleség alkalmazása).

Persze lehet jönni az alteros konteókkal de én megint nem érzem egy súlycsoportnak a két vádat, persze attól még lehetnek olyan hülyék a franciák, mint az amerikaik voltak...

Moin Moin 2017.01.27. 17:06:52

Kedves Szerző,

Németországban az SPD kancellárjelöltje nem Sigmar Gabriel lesz, hanem Martin Schulz - olyannyira, hogy Orbán ma már be is támadta őt: web.de/magazine/politik/orban-staenkert-martin-schulz-32138538

Sigmar Gabrielt épp ma nevezték ki külügyminiszternek, a februárban a szövetségi elnöki posztra kerülő Frank-Walter Steinmeier helyett.

Kovi1970 2017.01.27. 17:06:54

@Világpolitika: ez érrdekes, mert eddig mindenhol azt olvastam, hogy Schulz már a hivatalos jelölt. www.reuters.com/article/us-germany-election-spd-idUSKBN15824X

De ha már válaszoltok, nem lenne értelme jóvá hagyni a kommentemet is, hogy mások is értsék mire válaszoltatok? :)

Nehéz lesz pontosan megmondani, hogy miért lesz Le Pen vs UMP döntő, azért mert Holland annyira rosszul (szerintem inkább csak jellegtelenül) kormányozott, vagy mert 3 egymást támadó szoci jelölt próbál egy Szoci után megüresedő székért harcba szállni.

A Jobboldalon még az is beüthet, hogy Fillion helyett a jó öreg Sarkozy újra ringbe száll. Ő tud kampányolni, kemény csávó viszont ismert, némileg már le is járatott. Bár közel sincs akkora botránya mint Le Pennek...

Világesemények · http://vilagesemenyek.blog.hu/ 2017.01.27. 17:09:32

Úgy tűnik tényleg eldőlt a dolog és az SPD valóban nem az általunk tudott Sigmar Gabrielt, hanem Martin Schulzot indítja Merkel ellen. Bár az nem biztos, hogy ez teljesen végleges e. Mindenesetre revideáljuk álláspontunkat és pontosítottuk a posztot. Martin Schulz a fő kihívó.

Sexual Harassment Panda 2017.01.27. 17:15:52

@Világpolitika: szerintem sem Le Pen, sem Petry nem fog nyerni.
Vagy Merkel, bagy Schultz lesz a kancellàr, így a nèmet politikàban sok minden nem fog változni.

midnight coder 2017.01.27. 20:42:24

@Aldou Raine: Így igaz. Európa egyetlen esélye ma a nácik. Ha nem ők nyernek, akkor 20 év múlva Nyugat-Európában nem marad szabadon élő fehér ember.

Brix 2017.01.27. 20:42:33

Amíg a német politika gyökeresen nem vàltozik meg, addig esély sincs az európai kilàbalàsra...Hogy miért került Németorszàg a jelenlegi helyzetbe, annak okai , a 2VH után kialakult politikai helyzetben és a német alkotmànyban keresendők. Ott valójàban nincs demokràcia. A nagykoala a demokràcia megcsúfolàsa, ahogy az àllampolgàrokban nem bízó alkotmàny sem...Egyet dolog most is kijelenthető: Németorszàg maga az európai problémàk legfőbb okozója, ahogy Bismarck óta mindig..

MEDVE1978 2017.01.27. 20:42:38

A német választásban nem nagy esélyt adnék az SPD-nek. Az SPD bázisát Kelet-Németországban gyakorlatilag teljesen marginalizálta (kb 10%-ra vagy még kevesebbre) a Linke (SED utódpárt), illetve az AFD. Schulz legfeljebb a Merkel által a Willkommenskultur nevében elvitt européereket tudja visszavinni az SPD-hez, mivel gyakorlatilag ő volt az EU egyik fő irányítója. Egyébiránt Schulz nagyon "estabilishment", azzal a különbséggel, hogy még internacionalista baloldali is. A Rot-Rot-Grünre (SPD-Linke-Grüne koalíció) ezért is kevés esélyt látok, egyszerűen az SPD nem lesz annyira sikeres.
A franciák érdekesebb helyzet, bár eddig egy fityinget nem adtam volna Le Pen győzelméért. Ugyanis Fillon gyakorlatilag menekültügyben elég kemény, így Le Pen itt nem tudja jobbról előzni. A vicc az, hogy ott Le Pen balról, szociális demagógiával tud majd előzni, mert Fillon keményen neoliberális, ezért akár a baloldali csalódottak is átszavazhatnak Le Penre. Ráadásul ma jött a hír, hogy Fillonnal valami botrány volt, tehát még ez is erodálja.
Összegezve: a németeknél 90%, hogy marad a nagykoalíció, a franciák az érdekesebb és nyitottabb verseny.

Aldou Raine 2017.01.27. 20:44:00

@midnight coder: Ha meg a szarházi nácik győznek, nem marad egyetlen szabad ember sem.

conchita wurst 2017.01.28. 15:54:38

Európa jövője nincs veszélyben.

Az EU van veszélyben, vagyis annak is a jelenlegi vezetése, mert nem járul hozzá a problémák megoldásához, hanem maga is a probléma része. Az a baj hogy az EU kádertemetővé vált, a leghülyébbeket küldik oda a tagállamok, akiktől meg akarnak szabadulni.

A német választáson és a francia választáson kívül még egy olasz csőd sem lehetetlen, és akkor vége az eurónak is.
süti beállítások módosítása