Világpolitika, diplomácia, biztonságpolitika, nemzetközi folyamatok, külpolitika

Világesemények

A NATO és Oroszország elbeszélnek egymás mellett [31.]

2016. július 10. - Világesemények

A putyini korszak kezdete óta, vagyis gyakorlatilag az 1999/2000 -es évfordulótól kezdődően éleződik a NATO és Oroszország viszonya. Putyin ugyanis teljesen új külpolitikába kezdett hatalomra kerülésekor, mely politika szakított Borisz Jelcin korábbi, nyugattal együttműködő hozzáállásával. Az új moszkvai vezető egyértelművé tette: célja újra nagyhatalommá tenni Oroszországot, mely egyrészt keményen őrzi érdekszféráját (CSTO országok + Ukrajna), másrészt minden szempontból független az EU és a NATO "fémjelezte" politikai-gazdasági-katonai pólustól, harmadrészt pedig hadereje a második legnagyobb a földgolyón. A három tényező (érdekszféra, függetlenség, katonai erő) Putyin szerint szavatolják hazája világhatalmi státuszát, mégpedig második helyen, rögtön az USA után (Kínával versengve).

nato_csto_1.jpg

Az orosz vezető álláspontja azonban csak részben állja meg a helyét (főleg ha a világ többi országának politikájával ütköztetjük). Amiben Putyinnak részigazsága van az az, hogy Oroszország katonai erejétől és energia-tartalékaitól (pl. földgáz, kőolaj) valóban tart a világ. Senki nem akar atomháborút egy megalomán diktátorral, ahogyan azt sem szeretné senki (főleg Európában), hogy az orosz földgáz (és kőolaj) ellátás akadozni kezdjen (vagy elapadjon). Németország például nagyon jelentős mértékben van kiszolgáltatva az orosz energiaellátásnak. Vagyis ezek a dolgok (az atom és a gáz) komoly ütőkártyák Putyin kezében. Ezt mindenki elismeri ma már. Ám ez ettől még nem igazi függetlenség és nem is valódi hatalom. Ebben téved például a moszkvai vezető. 

Ami most zajlik a világ három nagy hatalmi központja között, az részben versengés, részben elbeszélés egymás mellett. Az Euroatlanti tömb (EU + NATO), az orosz érdekszféra (CSTO + Oroszországtól függő országok) és Kína (önmagában) a három legjelentősebb hatalomkoncentráció a Földön. (Melyek mellett feljövőben vannak már a nacionalizmust és dezintegrációt követő " új utas" államok is.) 

Ami az egymás melletti elbeszélést illeti: Oroszország (és az álláspontját elfogadó országok) szentül hiszik, hogy a NATO agresszív módon ellenük szervezkedik, amikor intenzív fegyverkezést folytat, hadgyakorlatokat tart és egyre több európai államot vesz fel tagságába (legutoljára például Montenegrót). Ezzel mintegy közelebb "lopakszik" az orosz határokhoz, amivel megszegi az 1997-es NATO-Oroszország alapszerződést és azon hidegháborút lezáró ígéretét: mely szerint nem bővíti területeit Moszkva rovására. (Az említett alapszerződés szerint a felek vállalják, hogy nem telepítenek állandó és jelentős katonai erőt a másik fél területével határos térségbe.)

Az euroatlanti álláspont viszont ennek éppen az ellenkezője, Washington és Brüsszel szerint: maguk a Kelet-európai államok kérik a NATO csatlakozásukat, mert félnek Oroszország agressziójától. Ami meg a fegyverkezést illeti: éppen Oroszország költi egyre nagyobb GDP hányadát új fegyverek kifejlesztésére (pl. Szuhoj T-50 vadászgép, Armata tank ... stb) és éppen az oroszok provokálnak például Anglia határainál és éppen ők repülnek szándékosan közel amerikai hajókhoz (nemzetközi régiókban) tesztelve a nyugati reagálásokat.

Tegyük hozzá, hogy a nyugati álláspont azért nem éppen alaptalan. A Baltikumi kisállamok (Észtország, Lettország, Litvánia) az orosz medve orra előtt, Putyin közvetlen szomszédságában, karnyújtásnyira az orosz hadosztályoktól joggal tartanak Moszkvától, ha arra gondolnak, hogy oroszok

  • 80-as évekbeli afganisztáni inváziója
  • 90-es évekbeli csecsenek elleni támadásai
  • 2008-as Grúzia elleni háborúja
  • 2014-es krími offenzívája
  • 2014 óta tartó ukrajnai beavatkozása

hogyan végződött, felidézve, hogy milyen az, amikor Moszkva harcba küldi csapatait egy szomszédos kisállam "észhez térítése" céljából. Az egymás mellett elbeszélés egyre durvább, főleg mióta például Gorbacsov is a NATO ellen uszít Moszkvában. Fokozza az oroszok frusztrációját az is, hogy az USA idén befejezte a lengyel - román rakétavédelmi rendszert, mely Washington szerint segít megvédeni Európát egy esetleges keletről érkező rakétatámadástól. Persze Moszkva fenyegetésnek tartja a rendszert, mely szerintük éppúgy szolgálhat támadó, mint védelmi célokat. Az orosz elnöki szóvivő, Dimitrij Peszkov így fogalmazott:

" ... Kezdettől fogva mondjuk (...), a szakértők úgy vélik, és nekünk is meggyőződésünk, hogy a rakétavédelmi rendszer telepítése önmagában fenyegetést jelent az Oroszországi Föderáció biztonságára."

Ugyanakkor az is igaz - minden pánikkeltő, oroszbarát médium közlése dacára - hogy az USA és szövetségeseik valójában (rakétarendszer ide vagy oda) elenyésző mennyiségű haderőt és haditechnikát állomásoztatnak Kelet-Európában. Ez a haderő képtelen lenne megvédeni a térséget egy esetleges orosz támadástól. Ezt Ben Hodges tábornok ismerte be a Die Zeit -nak a napokban. A világ legnagyobb hadseregeinek ütőképességéről már korábban írtunk.

Az is tény, hogy az olajár alacsonyan tartása, a Moszkva elleni gazdasági embargó, az oroszok krími és Kelet-Ukrajnai jelenléte, az iráni atomprogram orosz támogatása, Szíria, a menekült-helyzet és a Snowden-ügy mellett a rakétarendszer és a NATO "terjeszkedés" hab a tortán, ahhoz, hogy új "hidegháborúról" beszélhessünk.

A világ figyelme egyre inkább a három legjelentősebb válságövezet felé fordul, górcső alá kerül a NATO - orosz viszály mellett a Kína körüli válság (Dél-kínai tenger felségvizeinek vitája) és a Közel-kelet kérdése is. Ám az az idő sincs már messze, amikor a három veszélyzóna egységes összefüggésrendszerbe kerülve globális problémává növi ki magát. 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagesemenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr808878090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Willkommenskultur 2016.07.10. 18:29:39

NATO támaszpontokkal van tele körben egész Oroszország. Nem Putyin puccsolta meg a mexikói törzsfőnököt, hanem az USA az ukránt.

Úgyhogy talán hagyjuk a megalomán diktátorozást, mert unalmas.

William Kidd 2016.07.10. 18:29:41

Ha jelen helyzetben pont a NATO (az USA trojai falova) az agressziv, o terjeszkedik a ruszkik fele. Az USA altal kirobbantott haborukat, katonai beavatkozasokat meg fel se kezdem sorolni, mert nem ferne ide...

midnight coder 2016.07.10. 18:29:43

Az oroszoknak van is némi igazságuk ebben az ellenük szervezkedéseben. Lásd Ukrajna. És ugye Irak lerohanása óta azt is tudjuk, hogy az USA bármikor, bárkit simán lerohanhat ha úgy tartja úri kedve.

Aldou Raine 2016.07.10. 18:36:11

Soha talán a hidegháború alatt nem volt ennyire agresszív az orosz külpolitika, és soha nem fenyegette ennyire keményen a világot Moszkva mint Putyin alatt. Nem egyszer emlegette atom arzenálját a nemzetközi sajtóban, hogy ezzel ijesztgesse a világot és követeljen magának tiszteletet.

Amellett az orosz vadászgépek és hadihajók rendszeresen sértik meg szántszándékkal a NATO erők légterét és hajóit, nemzetközi vizeken. Ha ez nem agresszió, akkor mi? Oroszország szó nélkül lerohanta a Krímet 2014 márciusában.

Hogy a ruszkik szomszédságában élő és Putyintól rettegő kis államok (Észtország, Lettország, Litvánia, Grúzia ... stb) NATO védelmet kérnek? Na igen. Nyilvánvaló. Ezért a NATO lenne a hibás? Aligha.

Alick 2016.07.10. 19:32:25

@Aldou Raine: "Oroszország szó nélkül lerohanta a Krímet 2014 márciusában."

Nem éppen szó nélkül, az ukránok befenyítettek, hogy a krími orosz támaszpontot kiadják a NATO-nak. Hasonló helyzetben a jenkik is léptek a maguk környékén (Monroe-elv).
És persze ha G.W.Bush lett volna az orosz elnök, némi szőnyegbombázás után már bevonultak volna Kijevbe.
:)

tip 2016.07.10. 19:33:19

Nekem semmi bajom az oroszokkal, amíg otthon, a négy fal közt csinálják.

Ursus Arctus 2016.07.10. 19:40:55

Az oroszbarát "szakértők" mindig azzal jönnek, hogy micsoda különbség, hogy az amerikai hadihajók, meg NATO erők mennek az orosz határok közelébe, nem pedig az orosz hadihajók, meg orosz erők az amerikai borderhez. Nos, ezzel az érveléssel csak az a gáz, hogy EL KÉNE GONDOLKODNI AZON, hogy miért nem Mexikó, Kanada vagy mondjuk Jamaica könyörög orosz szövetségért, orosz katonai támogatásért és retteg Washingtontól? Mert hogy nem véletlen a NATO jelenlét az orosz határokhoz közel, ha egyszer hívják az ott élők a NATO csapatokat. Kérdezzetek már meg egy észtet vagy lengyelt, hogy mit gondol erről: Szerintük ki az agresszor? Elárulom: ők a ruszkiktól félnek és elvárják a NATO támogatást. NA EZ A NAGY KÜLÖNBSÉG!

Willkommenskultur 2016.07.10. 23:37:40

@Kovács Péter dr: 'Nos, ezzel az érveléssel csak az a gáz, hogy EL KÉNE GONDOLKODNI AZON, hogy miért nem Mexikó, Kanada vagy mondjuk Jamaica könyörög orosz szövetségért, orosz katonai támogatásért és retteg Washingtontól?'

Mert az amerikai kontinensen (É,D,Közép) az államok 90%ának van usabarát bábkormánya. Ha vmelyik nem tetszik akkor megölik, és nem ma kezdték. Kivétel Venezuela, kivétel volt Kuba. Persze az oroszok is ugyanezt csinálják az ex szovjet államokban.
Ebbe az egyensúlyba köpött bele a NATO amikor megtámadta Ukrajnát.

Circus 2016.07.10. 23:37:48

Tényleg ennyire rövid pár embernek az emlékezete?
Volt kb 40-45 évünk a medve kénye-kedvére, volt valami 1956 is, ha jól emlékszem...

Eszem megáll...

camilló 2016.07.10. 23:38:03

Ajánlom a blog szerzőjének a saját írását a világ legnagyobb hadseregeiről:)) A táblázatok igen érdekesek, főleg ennek a bejegyzésnek a tükrében!:))

ubu1a 2016.07.10. 23:38:33

A hülye Putyin felfoghatná már, hogy rossz oldalon keresi az ellenséget. Sokkal inkább összefogásra lenne szükség a NATO-val, mint a szájkaratéra. Már a 90-es években felmerült, hogy Oroszországnak NATO taggá kellene válni. Ez már akkor is logikusan hangzott, de az ISIS előre törése és Észak-Korea nukleáris kísérletei okán aktuálisabb, mint valaha.

Másfelől kevés szó esik róla ebben a formában, de nagyon sok mindent köszönhetünk a hidegháborúnak. Sajnálatos, hogy ez az ára, de például az űrkutatás soha nem látott sebességgel fejlődött abban az időszakban. Érdemes megnézni, hogy a 60-as évek technológiájával és viszonylag kevés áldozattal/kudarccal pár év alatt össze tudott hozni az USA több emberes Hold missziót; most meg még az sincs és évtizedeket balf@szkodnak egy marsi küldetésen.

ubu1a 2016.07.10. 23:38:39

A hülye Putyin felfoghatná már, hogy rossz oldalon keresi az ellenséget. Sokkal inkább összefogásra lenne szükség a NATO-val, mint a szájkaratéra. Már a 90-es években felmerült, hogy Oroszországnak NATO taggá kellene válni. Ez már akkor is logikusan hangzott, de az ISIS előre törése és Észak-Korea nukleáris kísérletei okán aktuálisabb, mint valaha.

Másfelől kevés szó esik róla ebben a formában, de nagyon sok mindent köszönhetünk a hidegháborúnak. Sajnálatos, hogy ez az ára, de például az űrkutatás soha nem látott sebességgel fejlődött abban az időszakban. Érdemes megnézni, hogy a 60-as évek technológiájával és viszonylag kevés áldozattal/kudarccal pár év alatt össze tudott hozni az USA több emberes Hold missziót; most meg még az sincs és évtizedeket balf@szkodnak egy marsi küldetésen.

camilló 2016.07.10. 23:39:37

@Kovács Péter dr: Hallottál már Nicaraguáról, és még egy pár Latin-Amerikai országról, akik nincsenek elragadtatva az USA beavatkozásától?! De lehet sorolni még pár országot a világon, ahol nem éppen barátoknak tartják a jenkiket.

Fortress 2016.07.10. 23:44:27

@Willkommenskultur: A NATO támadta meg Ukrajnát, mi? Nem ám az van hogy a fél orosz hadsereg ott gyakorlatozik felségjelzés nélküli gyakorlóruhában Kelet-Ukrajnában, sunyi módon a felkelőket támogatva.

Arte Peritus 2016.07.10. 23:50:40

@camilló: Az a poszt amire hivatkozol ("A világ legnagyobb hadseregei") semmiben nem mondd ellent ennek az írásnak. Sőt. Alátámasztja azt. Mindkettő kiemeli: az orosz haderő a második legnagyobb a világon. Ez a poszt pedig még kiegészíti annyival, hogy Putyin ezt a tényt felhasználja politikájában.

CoolKoon 2016.07.11. 08:44:01

Amúgy van valami szánalmas abban, hogy az oroszok nem is tudnak normálisan beszélni, csak folyamatosan (és megállás nélkül) fenyegetőzni. Ráadásul az, hogy az alacsony kőolajár miatt a gazdasági teljesítményük is egyre nevetségesebb, igazából csak még szánalmasabbá teszi az egészet. Már csak ezért is szívemből kívánom az oroszoknak (és a moszkovita bérkommentelőknek) az éhenhalást.

CoolKoon 2016.07.11. 08:44:08

@camilló: És te hallottál azokról az Oroszország-menti államokróp, ahol MINDEGYIK kormány utálja az oroszokat, oldaltól és pártállástól függetlenül? Ott vannak pl. a lengyelek, akik azonnal elfordultak Vityacsászártól, mihelyst látványosan belecsúszott Putyin elvtárs seggébe. Pártállástól függetlenül. Érdekes, az USA-nak még a környékén sincs ilyen....

CoolKoon 2016.07.11. 08:44:14

@Circus: Nem arról van szó. Inkább arról, hogy Putyin elvtárs világszerte felbérelt egy csomó pripagandistát, akik éjjel-nappal égen-földön szórják a putyinista propagandát minden áron. Hogy megéri-e nekik azért a júdáspénzért, amit kapnak, azt nem tudom...

CoolKoon 2016.07.11. 08:44:21

@Willkommenskultur: Ja, kedves putyinista bérkommentelő. Venezuelában nem Amerika-barát "bábkormány" uralkodik, és milyen jól megy nekik! Látszik a megannyi szüntelen áramszünetből és a folyamatos áruhiányból....

CoolKoon 2016.07.11. 08:44:30

Istenem, ez a rengeteg putyinista bérkommentelő..... Willkommenskultur, William Kidd, midnight coder, Alick, és még sorolhatnám....mi lenne, ha a hivatalos propagandaanyagnál többet is leírnátok? Jaaa, az nem történne meg, hiszen ahhoz agy is kéne....

midnight coder 2016.07.11. 08:44:35

@Circus: Na ja. Csak tudod történt egy-két dolog az elmúlt 30 évben, ami picit más megvilágításba helyezi a dolgokat. Persze az is igaz, hogy minket az amcsik már 56-ban is jól otthagytak a szarban, a Szuezi-csatorna akkor is fontosabb volt mint holmi közép-európai országocska.

midnight coder 2016.07.11. 08:44:38

@ubu1a: Azért egy Mars-expedíció egy "picit" bonyolultabb probléma mint egy Holdraszállás volt. A Holdnak alig van gravitációja, a Marsról viszont picit keményebb dió visszajönni, de már egy darabban leszállni is. Ráadásul sokkal messzebb van.

Willkommenskultur 2016.07.11. 08:44:45

@Fortress: Pontosítok, az USA puccsolta meg az ukrán kormányt igen. Ez komoly illetlenség az orosz határ mellett.

Ad Dio 2016.07.11. 08:45:17

A hidegháborút Oroszország és az USA közös megelégedéssel melegítette fel :-) megint. A birodalmakat ugyanis az erő folyamatosan fenntartott látszata tartja egyben. Az USA megpróbálta a Jelcin éra idején a terroristákat megtenni ügyeletes ellenségnek, de nem vált be, mert a terrorizmus ellen nem lehet látványosan fellépni. Putyin megjelenése és a medve ébredezése után újra visszatértek a régi jól megszokott kerékvágásba és újra klappolt minden, egészen Krímig (illetve Szíriáig). Azóta kicsit borult a rend.

A Nato pedig egy fejetlen banda jelenleg, aki ahelyett hogy felvenné a kritikus távolságot mindkét birodalomtól, ész nélkül csapódik az USA után. Ettől a ponttól kezdve a játék kezd eldurvulni...

jogalany 2016.07.11. 08:45:38

Tisztázni kéne néhány alapvetést.
1. A Nato az oroszok ellen jött létre. Tehát nekik az orosz eleve ellenség.
2. oroszo. körül van rakva a 700 usa támaszpontok sokasságával.
3. Amerika és az orosz nem ellenségek, mindkettőt ugyanaz a hatalom irányítja. Putyinnak ua a fönöke, mint Obamanak.
4. amerika és az orosz közös ellensége: Kina.
5. amerika nem fog háborúzni - egyelőre.

Circus 2016.07.11. 16:32:26

@jogalany:
"1. A Nato az oroszok ellen jött létre. Tehát nekik az orosz eleve ellenség.
2. oroszo. körül van rakva a 700 usa támaszpontok sokasságával."

Amit és ahogyan a SzU és Sztálin csinált a II VH környékén és utána a megszállt területeken, az alapján megvolt a létjogosultsága. Most a medve megint ugyanazt csinálja, ugyanaz a reakció... nem értem, mit lehet ezen csodálkozni.

"4. amerika és az orosz közös ellensége: Kina."

Van Tom Clancy-nak egy könyve: A medve és a sárkány.
Na, ez erről szól, de ma messzebb van a valóságtól, mint a hidegháborúban.

Circus 2016.07.11. 16:32:37

@CoolKoon: van az a pénz, de nem elsősorban ezekről beszélek, hanem azokról a hőzöngő birkákról, akik közel 30 éve telepofával követelték a ruszkik haza, most meg visszacsinálnák... rövid emlékezet.

@midnight coder: nyilván atomháborúba nem akartak sodródni, a szövetséges angol-francia 'hadakat' egyszerűbb volt megregulázni, mint a már-nem-szövetséges CCCP-t, ráadásul a IIVH utáni békeegyezmény értelmében, mi tulképp szovjet "belügy" voltunk akkor a vörös befolyási zónában, amit viszonylag egyszerűen lehetett lázítani a medve seggében. Plusz világgazdasági kérdések: alapvető nemzetközi tengerhajózási útvonal az elhanyagolható hinterland ország ellenében. Fogjuk már fel és fogadjuk el, hogy pici krumplik voltunk és vagyunk, akármennyire is szerettünk volna / szeretnénk másnak látszani.
Az egyik megszállt, elnyomott és kifosztott, a másik meg csak dumált - döntsd el, melyik a kevésbé rosszabb, középút nincs, ahhoz eggyel vagy kettővel nyugatabbra kellett volna születni.

camilló 2016.07.11. 20:55:07

@CoolKoon: Történelmet ismered? A lengyel-orosz ellentét nem új keletű! Csak bátran nézz utána, miért utálja egymás a két szláv nép! Ki , kit és mikor igázott le, majd ki törlesztett stb. No akkor hogy ki utálja az USA-t? Kb, mindenki!:) A teljesség igénye nélkül. Bármelyik Latin-Amerikai ország polgárai. A polgárok ugye nem azonosak a kormányokkal! Az Okinawaiak sem rajonganak értük, a kínaiak riválisnak tekintik őket, talán az arabok? Amíg fegyvert adnak el nekik, és megveszik az olajukat addig nem, de utána??? Jah! A Balti államok történelmét is nézd már meg légyszíves amikor utána nézel a lengyel-orosz barátságnak!:))
No még valamit a bérkommentelésről. Putyin vitathatatlanul diktátorként viselkedik. Ennek ellenére saját népe körében népszerű. Talán nem véletlenül! Mindezek dacára nekem politikai ellenfelem!

camilló 2016.07.11. 20:55:12

@Lector Oris: Ugyan nézd már meg a számokat. Amúgy ajánlom figyelmedbe a Haditechnika című lapot amiben szintén jelennek meg kimutatások. Nos! Ha csak a számokat nézzük akkor az USA az első, utána Kína, következik, majd utána az oroszok India, stb. Az oroszok közel nem költenek annyit fegyverkezésre mint az USA. A NATO-n belül elvárt szint a GDP 2%-a az oroszok 3 és fél %-nál járnak. Ez sok?? Főleg annak tükrében, hogy kimaradt egy évtized a fejlesztésből, ami ugye másoknál nem mondható el?! Cserére szorul majd az egész légierő. A legfejlettebb páncélosaik a 60-as évek termékei, igaz ráncfelvarrással. Had" ne soroljam már. No ha már rangsorolod a hadseregeket. Mi alapján? Létszám? Kína vitathatatlanul vezet Észak-Korea előtt. Légi járművek száma? Kína az első, majd az USA. Páncélosok száma: megint Kína az első. majd az oroszok. ha meg egyben vizsgálod akkor az USA az első. ha katonai szövetségben akkor simán a NATO. és ez az ami elkerülte a figyelmed. Az oroszok tanultak a 2.Világháborúból! Teljesen jogos, a védekezésük, tetszik vagy sem!

Arte Peritus 2016.07.11. 21:03:48

@camilló: Nem igaz amit írsz. Nettó hazugság. Szinte minden.

1.Nem a kínai haderő a második a Földön. Közel sincs annyi atomtöltetük, mint a ruszkiknak. Nincs annyi harckocsijuk és nincs akkora flottájuk sem. Amellett jóval kevesebb a támadó helikoptereik és atom-tengeralattjáróik száma.

2.Az oroszok egyre nagyobb GDP hányadot fordítanak fegyverkezésre és haderő fejlesztésre. Ez már a GDP -jük közel 4% át is eléri, ami igenis jelentős, főleg, hogy a legtöbb NATO állam 1-2% közt költ.

3.Ma egy hadsereg ütőképességét messze nem a létszám határozza meg, hanem egy több változós viszonyszám, aminek legfőbb összetevői között olyan adatok szerepelnek mint például a nukleáris atomtöltetek száma, vadászgépek, atomtengeralattjárók mennyisége, ásványkincsek (olaj, energiahordozók) készletnagysága és persze a fejlesztésekhez szükséges szellemi apport (mérnökképzés).

4.Az oroszok nem védekeznek, hanem agresszív támadást hajtanak végre a világ és szomszédaik ellen. Ezt a vak is látja, csak a hazai ruszomán szélsőjobb nem.

camilló 2016.07.13. 09:34:33

@Lector Oris: Értelmezd is amit írtam, utána minősítsd! Ez az első két pontodra vonatkozik!
3.Pont erről írtam ezért nem értem, mit minősítesz, amikor alapvető értelmezési problémáid vannak!
4.Én korántsem vagyok szélsőjobbos! Sőt!!Miben nyilvánul meg az agresszív támadásuk? Krím? Orosz volt, és népszavazás erősítette meg a visszatérést, amin nem csodálkozom, ha figyelembe veszem a két ország életszínvonalát. Ugye tudod, hogy nyugati megfigyelőket is hívtak a szavazásra? Amúgy Koszovóval mi a helyzet? Ja, vagy azt a nyugat elismerte, akkor rendben van!:)) Donbassz? Szeretném ha megismernéd az ukrán kisebbségi törvényt és gondolj bele, hogy él Kárpátalján vagy 200 ezer magyar, akikre ugyan úgy vonatkozik. Nem tetszik neki,hogy a NATO egyre közelebb vonul a határaihoz? Én valahogy nem csodálkozom! Amúgy kérdezd már meg az egyszeri ukránt, kell-e neki a nyugat és ha kell miért. Ugyan ezt kérdezd meg egy grúztól, és gondolkodj el azon, nekünk mit ígértek és mit kaptunk!:)

pimpo 2016.07.29. 09:26:25

@Willkommenskultur: Nem Putyin puccsolta meg a mexikói törzsfőnököt, hanem az USA az ukránt. Mexikoban vannak olyan hangok, hogy a déli államok természetesen fognak visszatérni, mikor beindul a nagy rontás ... Canadára szép finoman bejelentette Kína az igényét, persze néhány USA északi tartomány is mehet ...
A Krímet tekintve egy részeges kisebbségi elsötitkár mazonit-invenciókra át-anyakönyvezte Ukrajnához, mivel az mindig is tartalék-területüknek volt kikiáltva ... érdekes, az amerikaiak azonnal értik a problémát, ha úgy magyarázzuk, hogy adott esetben visszaszavaznátok-e Norfolkot a teljes haditengerészeti csinbumcirkusszal, hehe, akkor már csönd van ...
süti beállítások módosítása