Világpolitika, diplomácia, biztonságpolitika, nemzetközi folyamatok, külpolitika

Világesemények

Valójában egy mini-háborút vív az ISIS a Közel-keleten [30.]

2016. június 22. - Harmat Árpád Péter

Bár 2014 nyara óta az Iszlám Állam szinte folyamatosan a nemzetközi média-figyelem középpontjában áll, és az ISIS katonai akcióival kapcsolatos hadijelentések jelenleg is mindennaposak a nagy TV társaságok és újságok felületein (CNN, BBC, The Guardian … stb) nem árt tisztában lennünk vele, hogy a Közel-keleti konfliktus méreteit tekintve semmiképp sem sorolható a világtörténelem nagy (vagy akár csak közepesnek mondható) háborúi közé.

isis_terkep.jpg

2016 május 30 óta – mikor megkezdődött a Rakka és Moszul utáni harmadik legfontosabb ISIS-város Falludzsa ostroma, - a világ figyelme Irakra szegeződik. Ám a híradások többször megemlítik, hogy a fontos iraki várost kevesebb, mint 1000 dzsihadista katona védelmezi csupán. Sőt. Jelenleg, június végén, mikor Falludzsa teljes felszabadulása már csak napok kérdése, állítólag csak 500 ISIS harcos maradt a városban. Ez hihetetlenül csekély haderő. Az elkövetkező hetekben, hónapokban az új feladat majd Moszul visszafoglalása lesz. Ebben a jelentős nagyvárosban a források szerint mintegy 10 ezer dzsihadista harcol március óta (Mosul offensive), ami körülbelül két dandárnak felel meg. Ez megint csak nem tekinthető túl markáns haderőnek.

Ugyancsak elgondolkodtató, hogy az ISIS élőerejét - a különböző becslések – maximum 30 ezerre teszik. Egy tavaly közzétett CIA becslés például 9 és 18 ezer közti katona-számot említ, hozzátéve, hogy az Iszlám Állam utasításait akár 30 ezer harcos is követheti, ha az összes szimpatizáns csoporttal kalkulálunk. Az orosz titkosszolgálat (FSB) valamivel nagyobb iszlamista haderőt valószínűsít: Jevgenyij Sisojev tavaly 80 ezres iszlamista élőerőről beszélt egy nyilatkozatában (novorossia.todey). Ám ki kell emelnünk ezek a számok tavalyiak. Mostanra az ISIS rengeteg katonát és területet vesztett. Hadereje a tavalyinak talán fele lehet, vagyis néhány tízezernél semmiképpen sem több. Ez pedig egy határozottan csekély haderő, főleg ha az elmúlt száz esztendő háborúihoz mérjük.

isis_irakiak.jpg

ISIS ellen harcoló irakiak Falludzsa mellett

Nézzünk néhány történelmi példát: az 1967-es arab-izraeli háborúban (közismert nevén Hatnapos háborúban) Izrael 300 ezer fős haderővel támadta meg a Sínai félszigetet, két évvel később pedig, 1969-ben az amerikaiak 543 400 főre emelt sereggel támadták a Vietkongot az Indokínai-félszigeten. Ha még korábbra megyünk vissza, és a második világháborút nézzük: akkor azt látjuk, hogy egyedül a sztálingrádi csatában 300 ezer német katona vett részt (csak a város területén és közvetlen környékén). Az igazság az, hogy az ISIS teljes mai állománya sem tenne ki egy második világháborús német hadosztályt (Hitler 180 hadosztállyal indult meg a szovjetek ellen, 1941-ben). Ha a világ országainak mai fegyveres állományát vizsgáljuk, az összevetés szintén érdekes képet ad: az USA jelenleg közel másfél milliós, Oroszország 1 milliós, Franciaország pedig 200 ezres hadsereget tart fenn hogy csak néhány példát említsünk. (Adatok forrása: globalfirepower.com) Ezek a számok egészen más nagyságrendet mutatnak, mint a 20-30 ezres ISIS haderő.

Összességében elmondható, hogy a világ nagyobb országainak haderejéhez képest az Iszlám Állam hadserege eltörpül és csupán egy rosszul felszerelt hadosztályocskát tesz ki. Ugyanez igaz magára a Közel-keleti háborúra is, mely az összes hírverés dacára valójában egy „mini-háború” főleg az elmúlt 50-100 év fegyveres konfliktusaihoz képest. Nyilván az áldozatok szempontjából tragikus ami Szíriában és Irakban folyik, de látni kell azt is, hogy a nagyhatalmak és globális katonai szövetségek számára nem lenne kihívás az ISIS legyőzése. Ha igazán rászánnák magukat. 

Harmat Árpád Péter

Facebook oldal

2016.06.22 (15:33)

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagesemenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr188832756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aldou Raine 2016.06.23. 10:24:13

Az USA két okból nem akarja az ISIS felszámolását:

1.) Szüksége van egy hatalmi tényezőre, mely leköti és féken tartja a síita Iránt a térségben. Márpedig a szunnita ISIS természetes ellenfele az iráni államnak, mely az USA egyik nagy szövetségesének Izraelnek a létét is fenyegeti.

2.) Sokkal könnyebb megfigyelni és egyenként likvidálni (célzott csapásokkal, drónokkal, diverzáns akciókkal) az Iszlám Állam vezetőit úgy, ha egycsomóban vannak egy adott földrajzi területen, mintha annak megszűnése után szétszóródnának a világban.

Fortress_ 2016.06.23. 14:57:38

A nyugat taktikája a vadászgépek felvonultatása és a kurdok segítése fegyverrel és némi kiképzővel. Ennyi. Mert, hogy igazából csak tessék-lássék harcolnak az ISIS ellen. Ugyanis amig van Iszlám Állam, addig adig nem jöhet létre egy nyugat és Izrael ellenes síita birodalom az Irán - Irak - Szíria tengely mentén. Mondjuk addig jó a világnak is.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2016.06.25. 18:23:09

Amíg Irakban Szíriában nincs béke, addig kőolaj és - vagy földgáz vezetéket sem lehet fektetni az Arab-öböltő az Eu felé. Ez is lehet egy oka az ottani békétlenségnek, megjegyezve hogy a Közel-Keleten békétlenségre van ok bőven ezen túl is. :-(

Világesemények · http://vilagesemenyek.blog.hu/ 2016.06.26. 20:48:15

Sajnos az Index nem jelentette meg posztunkat. Úgy néz ki: sok médium tart az ISIS -el kapcsolatos írások megjelentetésétől. Ennek több oka is lehet, de sajnálatos, hogy itt tartunk!
süti beállítások módosítása