Világpolitika, diplomácia, biztonságpolitika, nemzetközi folyamatok, külpolitika

Világesemények

12 tény az Iszlám Államról [26.]

2015. december 08. - Világesemények

Az 1999-ben alapított, de saját földrajzi területet csak 2014-ben szerzett Közel-keleti terrorszervezetet, melyet a legtöbb híradás Iszlám Államnak, vagy ISIS –nek nevez, sokan nem tekintik valódi, klasszikus értelemben vett szuverén államnak. Bár van saját fővárosa, hadserege, önálló bevétele és államszervezete is, nem olyan módon született, mint a Föld többi 192 országa. Az ISIS –t ugyanis az erőszak, polgárháború és terror teremtette két másik önálló, szuverén állam, Szíria és Irak határvidékén. Hivatalos kikáltása 2014 június 29-én történt. De lássuk mit lehet róla tudni részletesebben:

1.) ​Az Iszlám Állam elnevezései: ISIS (Islamic State of Iraq and Syria), ISIL (Islamic State of Iraq and the Levant) IS (Islamic State), DAESH = Da'ish = Da'eesh (ad-Dawlah al-Islāmiyah fīl-ʿIrāq wash-Shām), Iszlám Állam

2.) Területe: változó nagyságú, az éppen aktuális harci tevékenységek függvénye. Többnyire 250 ezer - 350 ezer km2 közé tehető, de ha a lehetséges legnagyobb kiterjedést vesszük (lásd: lenti térkép) akár ennél is több lehet. Elhelyezkedése a Közel-keleti Szíria és Irak határvidékére pozícionálható, a közös határtól keletre és nyugatra egyformán elnyúlva. Az ISIS sivatagos területeken fekszik, olajban gazdag vidékeken. Legtöbbször a szíriai Damaszkusz - Homsz vonaltól egészen a Moszul - Bagdad vonalig terjedően szokták meghatározni kelet-nyugati kiterjedését.

5_91isis_terkep.jpg

3.) Lakossága: Becslések szerint az ISIS területén 3-5 milliós lakosság él. Ez is állandóan változik, részben a már említett folytonos területváltozások miatt, részben a be és kivándorlás következtében.

4.) Főváros: Rakka, 220 ezer lakos. Helye: Szíria.

5.) Haderő: Élőerőt tekintve az amerikaiak 30 ezerre becsülik az ISIS fegyvereseinek számát, amiből körülbelül 10 ezerre tehető a külföldi, vagyis nem térségből származó, arab, afrikai vagy európai muszlim harcos illetve hivatásos zsoldos. Ami a hadfelszerelést illeti, az Iszlám Állam nem rendelkezik légierővel sem komolyabb rakétarendszerrel. (Van azonban a birtokukban MANPADS hordozható légvédelmi rendszer.) Az iszlamista katonák legkomolyabb fegyverei az iraki hadseregtől zsákmányolt szovjet harckocsik (néhány darab), illetve lövegek, tarackok és páncélozott csapatszállítók. Mindezeken túl az ISIS 2014 júniusában, Moszul elfoglalásakor 2300 amerikai Humvee -t (páncélozott terepjárót) is megszerzett az USA által Iraknak küldött fegyverkészletből. Az Iszlám Állam felszereltsége a kézifegyverek terén a legjobb, sok ezer AK-47 es gépkarabély, páncéltörő, aknavető, vállról indítható rakétavető van a birtokukban. 

6.) Bevételi források: Az Izlám Állam négy legnagyobb bevételi forrása a kőolaj eladás (tartálykocsikkal szállítva Törökország felé), a műkincs kereskedelem, a fegyver kereskedelem és a szunnita olajmonarchiák (Katar, Bahrein, Szaúd-Arábia) támogatásai. Az ISIS éves bevételét a legtöbb elemző 1 és 2 milliárd dollár közé teszi, amiből 500-600 millió a birtokukba került olajkutakból kitermelt kőolaj eladásának köszönhető. A legfőbb említett forrásokat egészíti ki a helyileg, általuk kivetett adókból befolyt pénz, a kábítószer kereskedelem és az emberrablások - váltságdíjak bevételei. (Sokak szerint, ha minden bevételüket összeadjuk, akkor 2 milliárd dollár fölé emelkedik végső szám.)

7.) Vallás: szalafista szunnita muszlim (szélsőséges iszlamizmus)

8.) Jogrend és ideológia: Az Iszlám Állam által uralt területeken az iszlám középkori jogrendje a Saria a meghatározó. A Saria megváltoztathatatlan, ősi iszlám előírások gyűjteménye, melyek az élet szinte minden területét szabályozzák, számtalan szokás, hagyomány, jogi tétel és azok megszegéséért járó büntetés taglalásával. Ami az ISIS céljait illeti: a kalifa és környezete ellenségének tekinti a síitákat, a keresztényeket, a zsidókat és a világ összes nem szélsőségesen szunnita lakóját, akiket vagy megtérítendőnek, vagy elpusztítandónak tekintenek.

9.) Államrend: Kalifátus.  A kalifa (vallási és világi uralkodó)  az 1971-es, samarrai (iraki) születésű Abu Bakr al-Bagdadi (Igazi neve: Ibrahim Awad al-Badri) Bizonyos hírek szerint Ibrahim kalifa 2015 márciusában egy amerikai légitámadásban meghalt. Egyes források szerint ma már az új kalifa Abu Aala Al-Aafar.

10.) Zászló: Az Iszlám Állam zászlaja fekete színű benne felül egy fehér felirat: "Nincs más isten, csak Allah [Isten]. Mohammad az Allah Küldötte", majd lentebb egy fehér foltban újabb szöveg: "Mohamed Isten hírnöke".

5_91isis.jpg

11.) Az ISIS harci tevékenysége: 2015 végére az Iszlám Állam szinte az egész világot ellenségének tudhatja. Támogatói csupán a területén élő iszlám radikálisok, a felfogadott külföldi zsoldosok és a szunnita öböl-államokban élő milliárdos mecénások. Legfőbb ellenségeik az ISIS területektől északra és keletre élő kurdok, illetve terror fenyegetettség miatt ellenük fordult nyugati államok illetve Oroszország. Az Iszlám Állam ellen támadó harci tevékenységet 2015 végén csak Anglia, Franciaország és Oroszország végez, aktív bombázások formájában. Mérsékelten lép fel az ISIS ellen az USA, Izrael és Szíria diktátora Bassár el-Aszad. A ISIS harcosai keleten az amerikaik által támogatott iraki haderővel és a kurdokkal, északon a kurd hadsereggel, nyugaton pedig a szabad szír felkelőkkel és Aszad haderejével harcolnak, miközben a nyugati világ ellen újabb terrorcsapásokra készülnek. 

12.) Az ISIS kegyetlenségei: Az Iszlám Állam hírhedté vált jól dokumentált kegyetlenkedéseiről. Az ISIS komoly informatikai, hírközlési, számítástechnikai apporttal rendelkezik, vagyis vannak hozzáértő, profi informatikusaik és média szakembereik is, akikkel rendszeresen jó minőségű propaganda anyagokat készítenek kivégzéseikről illetve arról, hogy miért csatlakozzanak hozzájuk az iszlám hívei. Ugyanakkor tény, hogy az ISIS ellenőrzése alá tartozó területeken nem csak propaganda célokból követnek el tömeges kivégzéseket. Folyamatosan fordulnak elő más vallásúak elleni tömeggyilkosságok és nagyon sokszor a saria nevében kegyetlen módon oltják ki saját polgáraik életét. Mindennaposak a megkövezések (halálra dobálás szikladarabokkal), mélybe lökéssel való kivégzések, keresztre feszítések és élve eltemetések olyan hívekkel szemben, akik megszegik a saria előírásait.

Jelenleg, 2015 decemberében nem érzékelhető a nemzetközi palettán olyan ország, vagy szövetség, mely elszánt és ütőképes szárazföldi hadsereg bevetésével az Iszlám Állam legyőzésére készülne. Elemzők egy része úgy gondolja, ennek hátterében egyrészt anyagi tényezők állnak - egy ilyen hadjárat magas költségvonzattal bírna és másik oldalon a jelenleg még komoly üzletet jelentő fegyver- és olajkereskedelem elapadna - másrészt hatalompolitikai tényezők is lényegesek, mint például, hogy az ISIS kiiktatásával felborulna a Közel-keleti egyensúly és előretörne az oroszok és kínaiak által támogatott iráni síita tömb, mely az USA tradícionális riválisa és ellenfele. Sokan harmadik okként említik meg, hogy egy ISIS elleni szárazföldi hadjárat könnyen tűnhetne egy iszlám ellenes nyugati háborúnak, mely közös táborba szólítaná a szélesebb régió összes radikális, iszlamista szervezetét és lakóját.

Kapcsolódó anyagok: ITT és ITT! (2015.12.11.)

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagesemenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr618150140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Critic. 2015.12.09. 10:02:20

Jó kis összegzés. Kitűnik belőle, hogy az ISIS távolról sem olyan erős, mint a nyugati sajtó beállítja. Kézifegyverek és 30 ezer harcos és semmi természetes akadály (dzsungel, hegyvidék, ilyesmi). Csak egy döntés kellene, és a NATO az oroszokkal összefogva (vagy anélkül) egy napa alatt eltüntetné őkat.

Kong.Kinga 2015.12.09. 10:05:19

@vidékii: Vagy tervezgetnek, vagy valmirt jó nekik ez a helyzet.

Fortress_ 2015.12.09. 10:16:05

@Kong.Kinga: Egy jelentős nyugati beavatkozást követően - mely eltiporná az ISIS -t - felborulna a Közel-keleti egyensúly és előretörne az oroszok és kínaiak által támogatott iráni síita tömb, mely az USA -nak valóban régi riválisa. Ez valóban realitás. Amellett semmi garancia nincs arra, hogy az Iszlám Állam megdöntését követően nem alakulna egy még radikálisabb formáció, mondjuk az Al-Kaida, vagy Al-Nuszra Front bázisán.

Ad Dio 2015.12.09. 10:28:55

Az iszlám államal szemben a katonai fellépés a legkevésbé hatékony módszer.

A meggyengítését a gazdaságának a szétverése, lefegyverzését fegyverembergó, eltüntetését pedig aktív nyugati társadalmi misszió képes elhozni (nb: ez utóbbi nem demokrácia exportot, hanem az alapvető szükségletek szintjén való rendrakást jelenti (víz, nyersanyagok, technológia - mindezt belepofázásmentesen).

2015.12.09. 11:47:18

Eltölik az Iszlám Államot, aztán mi lesz?
A kurdok megerősödnek helyileg, ők mást nem is akarnak, csak saját államot de, a törökök és az irániak is lerohanják őket, mert senkinek nem érdeke, hogy legyen államuk. A kurdok megindulnak Európába menekültként... Csodás! Németország már tele volt kurdokkal eddig is.

A helyi szunnitákat a megerősödő síiták tovább irtanák, pont ezért jött létre a helyi iraki al-Kaida, szíriai an-Nusra, ISIS és mindenféle helyi maffia/terrorszervezet, hogy a Szaddam halála után az amerikaiak által hatalomra segített síita kormányoktól megvédje a szunnita kisebbséget Irakban.

Iráni-szaúdi ellentét továbbra is lesz. Törökország szerint Asszadnak mennie kell, az ISIS csak egy szereplő ebben a társasjátékban. A területére benyomul majd az iráni-iraki síita haderő, jönnek a kínai cégek olajat kitermelni. Meg persze az oroszok.
A szaúdiak, katariak, törökök meg majd ezt ölbe tett kézzel nézik? Az ISIS ugyanis jórészt szunnita területen működik, ha elpusztítja a síita koalíció, akkor a helyi szunnitákra nagyon rossz világ jön.

Az ISIS elleni koalíció hamar egymás torkának esik, ha eltűnik a közös ellenség.
De amíg iszlám lesz a Földön, addig lesz erőszak is, erről szól az egész ideológiájuk. Sose lesz vége, csak már nem ISIS-nek fogják hívni az egyik játékost.

A térségbe elég sok fegyvert belepumpáltak az oroszok,amerikaiak, kínaiak, öbölmenti arab országok.
Ennyi fegyver a fejlett nyugaton (mondjuk Texasban, Arizonában, Nevadában) nem okozna semmi bajt a lakosság kezében, mert leszoktunk egymás vallási alapon való irtásáról, de sajnos a muzulmánok nem.

chrisred 2015.12.09. 15:41:53

@vidékii: Valójában csak a területet foglalnák el, a legveszélyesebbek szépen felszívódnának, majd szétoszlanának a világban. Elég kegyetlenül hangzik az ottlakókkal szemben, de a civilizált világ számára előnyösebb, ha ez a sok bűnöző a sivatagban van, és nem a nagyvárosokban.

Cs.T. 2015.12.09. 15:42:01

Egy apróság kimaradt, al-Baghdadi kalifát talán a Moszad képezte ki. Elég sok forrás említi ezt a neten, rá lehet keresni, nem én találtam ki.
Edward Snowden-től származtatják ezt az információt, tehát nem teljesen légből kapott. Őt meg a fél világon keresztül üldözi egy csomó ország titkosszolgálata, tehát lehet benne valami, amit mond...
Másfelől, elég belegondolni, támadta Izraelt valaha, akárcsak verbálisan is, az IS..? Na és a Hamaszt..?
A többi muzulmánt és keresztényeket meg egyéb vallásúakat gyilkolják, zsidókat nem. Nem vagyok antiszemita, semmi bajom Izraellel, stb., de szerintem logikusnak hangzik. A legnagyobb biztonságban akkor vannak a szélsőséges iszlamistáktól (Hamász, Iszlám Dzsihád, Hezbollah, ...), ha létrehoznak egy új csoportot, aki mindezek fölébe kerül, magához vonz minden őrültet, aki aztán nem Izrael ellen fog merényleteket elkövetni.

Lady Ann 2015.12.09. 15:42:07

Nyilván az is visszatartja a szárazföldi hadmozdulatokat, hogy mit művelnek a hadifoglyokkal. Amerika nem hiszem, hogy ezt bevállalná.

Azzal egyetértek, hogy teljes elszigetelés vezetne célra, de amíg megveszik tőlük az olajat és a műkincseket, addig nem lesz vége...

Argus_ 2015.12.09. 16:01:15

@chrisred: szerintem ebben igazad van. Úgy gondolom ez a szempont is ott van az USA mérsékelt beavatkozás-politikájában. Ha elsöprik az ISIS -t, a terroristák új kiképzőbázisokat keresnek, új területeken és szétszórt pontokon készülnek fel a világ elleni támadásokra. Most legalább egy adott területre összpontosulnak, ahol megfigyelhetőek (műholdakkal) és szükség esetén célzott csapásokkal likvidálhatóak.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2015.12.09. 17:01:37

annyiban jó lehet ez az egész - már ha jó lehet bármi ebben - hogy összegyűlnek oda a közel-kelet fanatikusai, és együtt lehet őket elpusztítani.

lehet hogy valahol ez is volt a cél, már ha hiszünk egyes összeesküvés-elméletekben

Balt 2015.12.09. 17:01:46

@chrisred: Voltaképpen igaz, de sajnos így is potenciális veszélyforrás világszerte a Daesh léte. Sőt, már a léte sem kell hozzá, elszórták a magvakat Afrikától Kaliforniáig, amint az ábra mutatja.

Balt 2015.12.09. 17:01:53

@Levisomnus: Ez így van. Az USA szemmel láthatóan el akarja kerülni, hogy szárazföldön is összeérjen a síita "félhold", Irán kijusson a Földközi-tengerre.

Balt 2015.12.09. 17:02:02

@vidékii: Az lehet, de nyilván nem lehet komplett likvidákni az egész brancsot, amíg Európa nem tudja legalább ellenőrizni a határait, ezzel csak Európába hajtaná potenciális terroristák tízezreit.

Világesemények · http://vilagesemenyek.blog.hu/ 2015.12.09. 18:08:40

Köszönjük ezt a hatalmas mennyiségű lájkot! :-))) Igazán isnspirálóan hat ránk, hogy ilyen sok ember (16) kedveli írásunkat! :-)))

kvadrillio 2015.12.09. 21:43:33

2015. 12. 9. 12:41
MTI
Vlagyimir Putyin
Oroszország
repülő
David Cameron
Lelőtt vadászgép: Putyin nemzetközi szakértőket kért fel a vizsgálatra

Vlagyimir Putyin orosz elnök brit szakértőket hívott meg, hogy vegyenek részt a török légierő által a szíriai-török határtérségben lelőtt orosz vadászbombázó adatrögzítő berendezéseinek vizsgálatában - közölte a Kreml.

Az elnöki hivatal sajtóosztálya beszámolt arról, hogy Vlagyimir Putyin szerdán telefonbeszélgetést folytatott David Cameron brit miniszterelnökkel ez utóbbi kezdeményezésére.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden bemutatta az orosz elnöknek a lelőtt Szu-24-es orosz vadászbombázó feketedobozát. Putyin arra utasította a tárcavezetőt, hogy csak nemzetközi szakértők jelenlétében nyittassa fel az adatrögzítőt.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint a vizsgálatra meghívandó nemzetközi szakértők listáját az orosz védelmi minisztérium fogja összeállítani.

A sajtóosztály közleménye szerint Cameron és Putyin megvitatták a közel-keleti biztonsági helyzetet, ezen belül a szíriai konfliktus rendezésének kérdését. Megállapították, hogy a két ország hasonló módon ítéli meg az Iszlám Államtól és a térségben tevékenykedő többi terrorszervezettől kiinduló fenyegetést.

Cameron együttérzését fejezte ki az orosz vadászgép lelövésével, illetve annak áldozataival kapcsolatban.

NU, ERRE IS MNAGYON KIVÁNC SI LESZEK ! HA BELEBARMOLTAK AZ IS KIK FOG DERÜLNI ! :o)))))))))))))))))))

chrisred 2015.12.09. 21:43:36

@Balt: Igen, ha ez tudatos, akkor nagyon veszélyes kísérlet, direkt módon "kennelben" tartani a szélsőséges iszlám radikalizmust.

Harmath Árpád · http://filmworlds.blog.hu/ 2015.12.24. 14:47:00

Az Iszlám Állam egy bizonyos "kiegyensúlyozó szerepet" tölt be a Közel-keleten. A felek legtöbbjének valamilyen érdeke fűződik a megmaradásához.

Fortress 2015.12.29. 14:35:14

@Harmath Árpád: Pontosan így látom én is! Az Iszlám Állam addig marad, amíg az USA és Oroszország nem látja úgy, hogy fel kell számolniuk!
süti beállítások módosítása