Világpolitika, diplomácia, biztonságpolitika, nemzetközi folyamatok, külpolitika

Világesemények

Nyílt gazdasági háború zajlik Oroszország és a nyugat közt [5.]

2014. augusztus 07. - Harmat Árpád Péter

Úgy tűnik egyre komolyabb méreteket ölt Oroszország és az EU, illetve az Egyesült Államok gazdasági háborúja. A világ szorongással és a várható következményeket nyomon követve figyeli, hogy meddig fajulhat a szembenállás. A kölcsönösen bevezetett szankciók máris éreztetik hatásukat és mind az EU-ban, mind Oroszországban milliárdokban mérhető károkat okoznak.

eu_orosz.jpg

A szembenállás 2014 januárjáig nyúlik vissza, amikor Ukrajnában utcai harcok és tiltakozások kezdődtek, mert az ország elnöke, Viktor Janukovics a lakosság közakaratával ellentétesen Oroszországhoz és nem az Európai Unióhoz közeledő gazdaságpolitikába kezdett. Az események végül február végére átmenetileg nyugvópontra kerültek amikor Janukovics elmenekült Ukrajnából. Ekkorra Kijevben (a Majdan téren) már száz fölé emelkedett a halálos áldozatok száma. (Az elesettek nagy része a kormányerők mesterlövészeivel folytatott harcokban halt meg.) Ám február utolsó hetében győzelmet ünnepelhettek a tüntetők. Ukrajnában a hatalom egy „EU párti” és orosz-ellenes pártszövetség kezébe került. Közben Vlagyimir Putyin – Oroszország 15 éve töretlenül hatalmon lévő ura – nem törődött bele érdekeinek ilyen durva visszaszorításába. Oroszország hadserege 2014 március 1-én megszállta az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet. A lépés teljes felhördülést keltett Washingtontól Brüsszelig mindenhol a nyugati világban. Mondhatni egy új hidegháborús helyzet állt elő. A NATO mozgósítást rendelt el, mert félő volt, hogy az orosz csapatok nem állnak majd meg a Krímnél, és megkezdődik egész Ukrajna, sőt talán Kelet-Európa egyes részeinek orosz megszállása is. Végül az orosz hadsereg nem indított újabb támadásokat, ám újabb válsággóc alakult ki, mégpedig Kelet-Ukrajnában. Az orosz ajkú térségekben 2014 márciusában lázongások kezdődtek az új ukrán kormány ellen. Putyin pedig nyílt támogatást nyújtott az ukrán felkelőknek. Az orosz – NATO viszony tovább mérgesedett.

Ekkor következett július 17, amikor az ukrán felkelők egy Oroszországtól kapott rakétaindító berendezéssel (állítólag tévedésből) lelőttek egy utasszállító gépet, mely a Malaysia Airlines működtetésében holland, illetve 8 egyéb országból származó utast vitt (volna) Kuala Lumpurba. A világ felháborodása mindent elsöprő volt. A szerencsétlenségben ugyanis összesen háromszázan vesztették életüket. Ezzel új fejezett kezdődött az Oroszország körüli válságban. Jött a gazdasági háború.

Gazdasági háború

Július végén az USA energetikai, hadiipari és pénzügyi szankciókat vezetett be Oroszország ellen, amihez az EU is csatlakozott. Bizonyos nyugati források szerint a valójában már márciusban megkezdődő orosz-ellenes nyugati embargó hatására az év első három hónapjában 51 milliárd dollárnyi tőke menekült el Oroszországból, gyakorlatilag megállt az orosz gazdaság növekedése, az infláció pedig a januári 4,8% -ról 7,3% -ra növekedett.

gdp.JPG

Itt tartunk most. A legfrissebb hír pedig az, hogy Oroszország EU ellenes szankciókról döntött! Ezek közül a legkomolyabb, hogy augusztus 7 –én egy éves importtilalmat vezetnek be Putyinék, mégpedig az Oroszország ellen szankciókat alkalmazó országokból származó gyümölcsökre, zöldségekre, illetve hús-, baromfi-, hal-, sajt- és tejtermékekre. Ezt jelentette be csütörtökön Dimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök. A döntés elsősorban az Európai Uniót, az Egyesült Államokat, Ausztráliát, Kanadát és Norvégiát érinti. A tilalom Magyarország kereskedelmi helyzetét kisebb mértékben befolyásolja csak, mivel a KSH adatai szerint a magyar mezőgazdasági exportnak csupán alig 3,4 megy Oroszországba.

Felvetődik a kérdés: az oroszok döntésének milyen szintű következményei lesznek? Az EU több milliárd eurós oroszországi gyümölcs- és zöldségexporttól esik el - mutatott rá Szergej Szutrin, a Szentpétervári Egyetem közgazdász kutatója, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok pedig a marhahús- és baromfiexportjáról lesz kénytelen lemondani. " A másik oldalon az oroszoknál a tilalom a mezőgazdasági import tíz százalékát érinti. Ugyanakkor tény: ezzel végre a belső, orosz élelmiszeripar fejlődésnek indulhat. Ami az ipart illeti, egyes nyugati nagyvállalatok hatalmas visszaesést könyvelhetnek el. A British Petrol például a helyzet nagy vesztesei közé kerülhet (20 százalékos részesedése van ugyanis az orosz Rosznyeft olajvállalatban), csakúgy mint a francia Renault (mely a japán Nissannal közösen működteti Oroszország legnagyobb autógyárát, az Avtovazt, amely a Ladát is gyártja). Mindezeken túl a védelmi-, technológiai- és energiaszektort érintő orosz-ellenes szankciók körülbelül 40 milliárd euró kárt okoznak az EU-nak idén és további 50 milliárd eurót jövőre. A másik oldalon a jelenlegi korlátozások körülbelül 23 millárd euró kárt okoznak az orosz gazdaságnak, ami az ország GDP-jének 1,5 százaléka, majd további 75 milliárd eurót 2015-ben, ami már a GDP 4,8 százaléka. Másfél év alatt tehát az EU 90, Oroszország majd 100 milliárdot "bukhat. Ám ha a helyzet összes szereplőjét vizsgáljuk, beleértve az összes vállalatot és céget, akkor kétségtelenül Oroszország lehet a sokkal nagyobb vesztes, mivel az orosz cégeket érő kár összértéke azonban meghaladhatja a 744 milliárd eurót is.

Mi várható a továbbiakban? Nehéz megmondani. Minden azon múlik, hogy Putyin meddig akar, és meddig tud elmenni. Ebben két tényező korlátozhatja: az egyik a számára létfontosságú haderőreform, mely szívügye ugyan, de gazdasági recesszióban nem szponzorálható, a másik pedig az orosz diktátort körülvevő oligarcha-kör, mely egy ponton túl nem fogja tovább elviselni a gazdaság visszaesését (és ezzel érdekei csorbulását).

Harmat Árpád Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagesemenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr976581503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása